Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L'Ajuntament pacta amb els desallotjats del Poblenou un sostre fins a finals d'estiu

Els tancats celebraran una assemblea aquesta tarda en la qual es plantejarà abandonar l'acció.

Pau Rodríguez

Barcelona —

El tancament a l'església Sant Bernat Calbó de Barcelona, protagonitzat per una cinquantena de subsaharians -desallotjats dimecres de les naus industrials que ocupaven-, arriba al seu final. El col·lectiu, sempre amb el suport dels veïns, ha arribat a un acord amb l'Ajuntament de Barcelona pel qual es donarà sostre, almenys fins el 31 d'agost, a tots els que no es van acollir a l'oferta de Serveis Socials just després del buidatge de les naus. L'Assemblea Solidària contra els Desallotjaments ho veu com un pedaç que no solucionarà el problema, però es resigna perquè considera que la situació és d'emergència per als qui encara estan sense sostre.

Després de gairebé 48 hores de tancament, els veïns han elaborat una llista per quantificar els qui encara no tenen reallotjament, alguns dels quals han dormit a l'església però d'altres a la platja o als voltants de les naus desallotjades. Es tracta de 76 persones. El comissionat d'Immigració de l'Ajuntament, Miquel Esteve, ja ha donat la llista per bona, i a partir d'ara ja no s'hi podrà incloure ningú més.

Davant l'acord, aquesta tarda se celebrarà una assemblea a l'església en la qual es plantejarà abandonar el tancament. Montse Milà, membre de la xarxa d'entitats que dona suport al col·lectiu, aventura que l'acció es donarà per conclosa “quan estiguin tots en pensions”, que segons el consistori serà aquest mateix divendres.

La polèmica sobre la durada dels allotjaments temporals també sembla que s'esclareix, tot i que encara hi ha discrepàncies entre consistori i veïns. L'Ajuntament diu que sempre ha ofert allotjaments d'entrada indefinits, sempre responent a les necessitats de cada persona, i que els vuit dies de què parlaven els Serveis Socials durant l'operatiu de dimecres van ser una confusió.

Ara hi ha una data pactada: el 31 d'agost. I la possibilitat de seguir en les pensions si s'acullen als programes de reinserció sociolaboral de l'Ajuntament. “Ara el més imporant serà el seguiment, per veure si es compleixen els compromisos”, explica Milà.

Però la sortida se segueix veient com “pedaç” que no soluciona el problema. Per això, tant els veïns com els propis desallotjats, es resisteixen a veure-ho com “una victòria”, en paraules de Manel Andreu, portaveu de l'Associació de Veïns del Poblenou. Es temen que bona part de les 76 persones que rebin ara una pensió tornin a estar al carrer al setembre, perquè no poden seguir els programes d'insersió. “La majoria necessita diners immediats, cosa que els proporcionava la ferralla”, explica Milà, “no ja per viure ells -perquè els programes d'inserció garanteixen sostre i manutenció-, sinó per poder enviar diners a les famílies, tant si estan aquí com a l'Àfrica”.

Etiquetas
stats