Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L'Audiència Nacional tomba per segona vegada la investigació dels Mossos contra coŀlectius anarquistes

Operatiu policial dels Mossos

Oriol Solé Altimira

Per segona vegada en un any, l'Audiència Nacional ha tombat la investigació dels Mossos d'Esquadra contra col·lectius anarquistes catalans. La magistrada del jutjat d'instrucció número 3 de l'Audiència Nacional, Carmen Lamena, ha arxivat la primera fase de l'anomenada 'Operació Pandora', com ja va fer al juny de l'any passat amb la seva segona fase. L'argument és el mateix en els dos casos: la magistrada assenyala que després de tres anys d'investigació no hi ha indicis sòlids que sustentin l'acusació policial que vinculava els investigats amb el terrorisme.

La primera fase de l'operació Pandora es va desplegar a finals de l'any 2014. A instàncies dels Mossos d'Esquadra, que van portar el pes de la investigació, el jutge de l'Audiència Nacional, Javier Gómez Bermúdez, els va atribuir els presumptes delictes de constitució, promoció, direcció i pertinença a organització terrorista en relació amb delictes de tinença i dipòsit de substàncies o aparells explosius i danys i estralls amb finalitat terrorista.

Ara la seva successora al jutjat, la magistrada Lamela, arxiva tots els càrrecs. Passats tres anys d'investigació, indica la magistrada, “no s'han esbrinat fets nous” per sustentar la “sospita policial” que els detinguts estiguin vinculats amb grups terroristes.

L'acte d'arxiu al qual ha tingut accés aquest diari, de només tres pàgines, no amaga retrets a l'actuació dels Mossos. “Tot i els diversos i successius telèfons intervinguts i els informes de tota mena que han estat recollits, l'únic resultat obtingut pels investigadors és la comprovació que els investigats es relacionen amb persones del col·lectiu anarquista”, assenyala la jutgessa, expressió que ja incloïa la interlocutòria de fa un any que també va exculpar els nou detinguts en la segona fase de Pandora.

“No s'adverteix en definitiva cap avanç substancial que permeti continuar amb la investigació”, conclou la magistrada, que torna a considerar el contingut de les punxades telefòniques efectuades pels Mossos com “afirmacions genèriques” de les que només es desprèn que els investigats es relacionen amb anarquistes, sense rellevància per la causa.

Etiquetas
stats