Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

L'advocat de la Generalitat al cas Palau evita assenyalar Convergència i carrega contra la Fiscalia

Fèlix Millet a la seva arribada a la Ciutat de la Justícia

Oriol Solé Altimira

La part pública i la privada Palau de la Música han evitat definitivament assenyalar a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) per cobrar comissions de Ferrovial a través de l'auditori. En la lectura del seu informe final aquest dimecres, el lletrat de la Generalitat que representa al Consorci del Palau, Francesc Claverol, no ha fet ni un sol esment al partit. Per la seva banda, l'advocat de la Fundació, Javier Zuloaga, ha dit que seria “terrible” que es demostrés, tal com sí que sosté la Fiscalia, que CDC es va finançar irregularment a través del Palau.

El tribunal va impedir el passat divendres al Consorci adherir-se a l'acusació que realitza la Fiscalia contra CDC ja que el termini per fer-ho s'havia tancat el 17 de maig, quan les acusacions van elevar a definitives les seves conclusions. No obstant això, el fiscal anticorrupció Emilio Sánchez Ulled va obrir la porta a Claverol a adherir-se a la seva acusació contra CDC (tal i com, de fet, havia aprovat l'última reunió del Consorci del Palau) durant el tràmit d'informes finals que ha tingut lloc aquest setmana.

Claverol no només no ha agafat el guant del fiscal sinó que ha carregat contra la rebaixa de penes que ha proposat Sánchez Ulled als exresponsables del Palau de la Música després de les seves confessions sobre el finançament irregular del partit. El lletrat ha estat especialment vehement a l'hora de criticar la rebaixa que el fiscal ha proposat per Gemma Montull (de 25 a 3 anys de presó, l'últim substituïble per una multa).

“En aquest procediment hi ha hagut molts errors. Per dignitat i coherència demanem que no se'n cometi un altre”, ha demanat Claverol. El lletrat ha negat que la delació de Montull sobre les comissions de CDC fos una “confessió”, i ho ha titllat d'“exculpació”.

Aquesta última argumentació de Claverol va en línia amb les tesis que s'han repetit en les últimes setmanes els polítics del PDECat, que han vinculat les confessions de Millet i els Montull al judici únicament amb un intent d'aconseguir una rebaixa en les seves penes.

El Consorci, on estan representades la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona, el Ministeri de Cultura i l'Orfeó Català, s'ha reafirmat en demanar 21 anys de presó per Millet i els Montull. Claverol ha demanat al tribunal que no contempli a la sentència els atenuants que sí que sol·liciten el ministeri públic i les defenses, que són la confessió de Millet i Montull sobre el saqueig, la reparació del dany i les dilacions indegudes en el procés.

El Consorci, el dia 12 de maig, va rebutjar acusar CDC pels vots de la Generalitat, decisió que va ser ratificada per Claverol quan va elevar a definitives les seves conclusions el passat 17 de maig. “El Consorci em va confirmar les directrius rebudes”, ha assenyalat Claverol, que ha assegurat que no podia demanar un ajornament del judici abans d'elevar a definitives les seves conclusions.

I és que l'Ajuntament de Barcelona va forçar una nova reunió del Consorci per al 23 de maig, que, finalment, sí que va decidir acusar CDC. No obstant, el tribunal va rebutjar aquest canvi en l'acusació, ja que el Consorci el va presentar el 26 de maig, nou dies després que es tanqués el termini per fer-ho.

La Fundació del Palau també critica el fiscal

La Fundació del Palau –la part privada de l'auditori– s'ha sumat a les crítiques del Consorci contra Sánchez Ulled per la seva rebaixa de penes. “Els delictes de coll blanc no tenen per què rebre ajustos més grans que un altre tipus de delictes”, ha dit el seu lletrat, Javier Zuloaga, que ha instat el tribunal a imposar una pena “exemplaritzant” que no sigui un “vestit a mida” perquè si no “el poble del qual emana la justícia no ho entendria”.

Malgrat que, igual que el Consorci, la Fundació no acusa CDC ni el seu extresorer, Zuloaga ha volgut pronunciar un “descàrrec ètic moral” en el cas que el tribunal acabi condemnant al partit, tal com sí que demanen la Fiscalia i l'acusació popular exercida per la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB). “En cas de condemna es demostrarà alguna cosa terrible, que el Palau va ser un niu de corruptes”, ha al·legat Zuloaga, que demana 81 anys de presó per a Millet i els Montull.

La FAVB titlla Millet de “patrici pocavergonya”

Més contundent ha estat l'advocat de la FAVB, Àlex Solà, que ha titllat Millet de “patrici pocavergonya” i ha considerat “obscè” el saqueig. Així mateix, ha carregat contra les institucions públiques per no haver vigilat al Palau i haver permès “l'entramat de Millet i els seus sequaços”. En aquest sentit, ha recordat que l'actual presidenta del Palau, l'empresària Mariona Carulla, va ser la vicepresidenta de l'auditori en l'època de Millet.

Pel que fa a Convergència, Solà ha recordat que el seu extresorer acusat, Daniel Osàcar, no es va endur ni un euro a la butxaca tot i que, al seu parer, va canalitzar part dels 6,6 milions de comissions de Ferrovial cap al parit. “Osàcar no és Bárcenas, però portar diners de comissions per obra pública a un partit de forma il·lícita falseja les condicions de la democràcia”, ha asseverat.

Així mateix, Solà ha recordat totes les vegades que Convergència ha fet servir el seu poder institucional, des de la Generalitat o la Diputació de Barcelona, per no ser acusada en el cas Palau. La FAVB demana 37 anys de presó per a Millet, 25 per als Montull i dos anys i tres mesos per a Osàcar.

Per la seva banda, l'advocat de l'Estat, que representa l'Agència Tributària, ha argumentat que els exresponsables del Palau van cometre un delicte de frau fiscal de gairebé 685.000 euros en les deduccions de l'IVA. Per això ha reclamat cinc anys i tres mesos de presó per a Millet, els Montull i Edmundo Quintana, exassessor fiscal del Palau.

Etiquetas
stats