Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El concejal y la funcionaria de Chamberí que negaron licencia de obras a la pareja de Ayuso acabaron fuera de sus puestos
El PP de Feijóo cierra filas con Isabel Díaz Ayuso
OPINIÓN | '¡No disparen al periodista!', por Raquel Ejerique

L'alcalde de Sabadell diu que “Machado es queda” després de conèixer-se un informe que proposa retirar el seu nom

Machado, retratat al Café de las Salesas, Madrid, 1934

elDiario.es Catalunya

“Machado es queda”, ha publicat avui a Twitter l'alcalde de Sabadell, Maties Serracant, després de saber-se que un informe encarregat pel consistori per canviar el nomenclàtor de la ciutat proposa retirar el nom del poeta d'una plaça per “espanyolista i anticatalanista”.

“Machado es queda, el que s'ha d'eliminar del nomenclàtor són els noms dels feixistes. Això és el que treballem a la Comissió del Nomenclàtor”, ha escrit en un tuit Serracant, de Crida per Sabadell.

A més del nom d'Antonio Machado, l'informe, elaborat per l'historiador Josep Abad, proposa retirar també del carrer, entre altres, els noms de Quevedo, Calderón de la Barca, Bécquer, Goya, Tirso de Molina, Espronceda o Góngora, als que considera “hostils a la llengua, cultura i nació catalanes” i exemples del “model pseudocultural franquista”.

Al costat d'aquests noms, l'informe també esmenta els de Dolores Ibárruri “La Pasionaria”, Agustina d'Aragó, Bailén, Dos de Mayo, Numancia, Covadonga, Pizarro, Rif, Tetuán i Rafael de Riego, creador de l'himne de la República.

Després de conèixer-se l'informe, que no és vinculant i que ha estat enviat a entitats de la ciutat perquè proposin modificacions, l'Ajuntament de Sabadell ha emès també un comunicat on assegura que “en cap moment s'ha fet cap proposta sobre noms concrets” i que el consistori “treballa per establir els criteris generals que regiran els possibles canvis en el nomenclàtor”.

La proposta municipal serà, segons el comunicat, “la que sorgeixi del treball consensuat amb entitats i associacions de la ciutat, amb l'objectiu de tenir uns carrers i un nomenclàtor respectuós amb la memòria històrica, en el marc del desenvolupament de la Llei de Memòria històrica ”.

“El govern (municipal) segueix treballant per generar un debat constructiu i serè al voltant d'aspectes de sensibilitat, com el nomenclàtor i la memòria històrica”, conclou el comunicat del consistori.

L'Ajuntament de Sabadell està governat en coalició per ERC, Unitat pel Canvi, Guanyem i Crida per Sabadell, i Maties Serracant ocupa l'alcaldia des de juliol, d'acord a un pacte de govern que va fer alcalde, a la primera part de la legislatura, el candidat d'ERC.

Esquerra també ha emès un comunicat en el qual s'adhereix al fet públic per l'ajuntament i en el qual assegura que “les futures propostes de canvis de noms seran fruit d'un consens amb la ciutadania i es basaran en la llei de memòria històrica i en el profund respecte pels personatges de la cultura local, nacional i universal ”.

Per la seva banda, el portaveu del PP a l'Ajuntament de Sabadell, Esteban Gesa, ha exigit a l'alcalde de la ciutat que “deixi de fer el cafre volent retirar noms del carrer per revenja o simple incultura”.

Etiquetas
stats