Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Trias es reuneix amb els veïns de la Barceloneta sense haver tancat cap pis turístic iŀlegal

Pancarta demanant el suport d'altres barris durant la protesta de dissabte / João França

João França

L'alcalde Xavier Trias va convocar ahir amb urgència els veïns de la Barceloneta a una reunió a les 21h per debatre la problemàtica dels pisos turístics al barri, com demanaven fa dies. La trobada, que es va allargar fins passades les 23h, va discórrer en un to cordial, a diferència de l'enfrontament amb la regidora Mercè Homs, i amb ganes d'arribar a acords, segons expliquen els representants de la plataforma de veïns contra els pisos turístics que han assistit a la reunió. “Però no tenim prou amb que estenguin la mà, volem que s'acabi el problema”, declara Sergio Arnás.

De moment, l'alcalde no ha fet cap proposta nova a part de les ja presentades per la regidora de Ciutat Vella en els últims dies. La proposta estrella, els equips per inspeccionar pisos buits, de moment ha tingut resultats relatius. El dilluns els agents van inspeccionar 100 pisos al barri i en van trobar 24 d'il·legals –d'un total d'entre 800 i 1.000, segons les estimacions dels veïns.

“Ens han dit que posaran un paper amb un avís i iniciaran el procediment, que els hi posaran una multa d'entre 9.000 i 90.000 euros i en principi els acabaran tancant”, explica Arnás. No obstant, es pregunta quan acabaran tancant-se. “Al final quan et recorren una sanció administrativa pot estar parada quatre o cinc anys i mentrestant els pisos funcionant”, critica.

Els veïns es van presentar a la reunió amb un ampli ventall de propostes en relació a la regulació del turisme i a la convivència. S'ofereixen a elaborar amb l'Ajuntament un cens dels apartaments turístics del barri i reclamen l'aplicació de les sancions que contempla la normativa actual. També demanen que la promoció turística del barri sigui consensuada amb els veïns. En relació al descans, demanen mesures en relació a l'horari d'obertura de bars i comerços. Finalment, reclamen que els apartaments turístics siguin reconvertits en pisos de lloguer social per solucionar el difícil accés a l'habitatge de les famílies del barri.

L'alcalde s'ha compromès a remetre avui una resposta detallada als veïns sobre el seu document de propostes, que valoraran en una assemblea abans de la manifestació convocada per aquest dimecres. El consistori s'ha compromès amb els veïns a una reunió setmanal amb la regidora Mercè Homs i una mensual amb Xavier Trias per fer seguiment de la problemàtica.

Els altres barris se sumen a la protesta

Mentrestant, la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) s'ha sumat a la convocatòria de manifestació d'aquest dissabte a la Barceloneta per respondre a un problema –el del model de turisme– que consideren que afecta a tota la ciutat. També han volgut rebatre algunes interpretacions de la protesta: “Ni resoldrem el problema a còpia de policia, ni tenim cap conflicte amb els turistes en general. I encara menys amb cap col·lectiu de ciutadans nouvinguts, que malda per guanyar-se la vida.” “El problema”, conclou la FAVB en un comunicat, “el tenim amb el model depredador que estan promovent les elits de la ciutat. Barcelona no és una ”marca“, i els seus barris no estan en venda. Necessitem un model just i sostenible.”

Etiquetas
stats