Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Leo Messi i la tieta del rei, implicats en una trama de societats fiscals a Panamà

Lionel Messi

elDiario.es

Les estratègies de les grans fortunes i polítics per ocultar el seu patrimoni a paradisos fiscals tornen a sortir a la llum. Pilar de Borbón, Pedro Almodóvar i Leo Messi són alguns dels espanyols (o residents) il·lustres que tenen patrimoni arrelat en paradisos fiscals, segons dades que han obtingut laSexta i El Confidencial juntament amb el Consorci Internacional de Periodisme d'Investigació (ICIJ).

Els mitjans que participen en aquests nous leaks, titulats “els papers de Panamà”, asseguren que hi ha noms polítics com Maurici Macri, president d'Argentina des de desembre passat, que figuren en el llistat de personalitats als quals una consultora panamenya organitzava un entramat de societats en paradisos fiscals.

En el cas dels espanyols, la tia del rei, Pilar de Borbó, figura com a presidenta en una societat panamenya “Delantera Financiera” des de 1974 en la qual també figura com a secretari el seu marit, Luis Gómez-Acebo. Des de 1993 cap dels dos figura ja com a administrador de la firma, que va passar a ser mitjançada pel prestigiós bufet espanyol d'advocats, Gómez-Acebo i Pombo, fundat pel cunyat de la tia del rei. La societat es va dissoldre en 2014 tenint com a administrador al cosí del rei (fill de Pilar), Bruno Gómez Acebo, segons afirmen aquests mitjans.

Altres noms famosos són els germans Almodóvar que apareixen amb poders plenipotenciaris en la societat Glen Valley Corporation radicada a les Illes Verges, activa entre 1991 i 1994. Els germans Almodóvar han desmentit aquesta informació i asseguren que totes les seves societats estan radicades a Espanya.

Leo Messi i el seu pare apareixen també com a accionistes en una societat panamenya, Mega Starenterprisis que encara està activa i que van fundar el 2012. La societat va realitzar operacions fins i tot quan pare i fill estaven ja encausats en el procés judicial per delictes contra la Hisenda Pública per al que tindran un judici el proper 31 de maig. Segons la Sexta, però, la justícia espanyola no té coneixement d'aquesta societat.

Pel que fa al president de l'Argentina, tenia una societat a Bahames entre 1998 i 2009, el que afectaria dos dels seus anys com a alcalde de Buenos Aires en els que va declarar aquesta vinculació.

La dona del Comissari d'Energia, i ex ministre espanyol, Miguel Arias Cañete, Micaela Domecq, apareix també en “els papers de Panamà”. Segons aquests mitjans, almenys dotze persones de la família Domecq figuren com autoritzats des de 2005 en una societat radicada a Panamà, Rinconada Investments. La informació publicada per aquests mitjans assegura que Micaela Domecq va tenir signatura autoritzada, juntament amb onze membres de la família, per gestionar quatre comptes corrents dipositades, de numeració gairebé correlativa, en una filial suïssa de Deutsche Bank. No obstant això, la dona d'Arias Cañete ha aportat documents per assegurar que des de 2010 la societat ja no està operativa.

Etiquetas
stats