Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Tres mitjans de comunicació porten la llei mordassa al Tribunal Europeu de Drets Humans

Manifestació a Barcelona contra la Llei Mordassa

elDiario.es Catalunya

Barcelona —

La coordinadora Defensar a qui Defensa (DQD) ha presentat aquest dimarts la primera demanda davant el Tribunal Europeu de Drets Humans contra la Llei de Seguretat Ciutadana, popularment anomenada com a Llei Mordassa. La denúncia va signada per tres mitjans de comunicació, Ahotsa, Diagonal i La Directa, que en qualitat de “víctimes potencials” es personaran com a acusació particular en el cas.

La presentació formal de la demanda ha anat acompanyada d'un acte al qual han assistit Anaïs Franquesa (advocada d'Iridia i de DQD), Felip Daza (coordinador de DQD), així com la periodista Gemma Garcia i fotoperiodista Anna Celma (La Directa). Franquesa ha exposat que la demanda es fonamenta en les “restriccions” del dret a la informació que es concreten a l'article 36.23 de la llei, que considera infracció greu “l'ús no autoritzat d'imatges o dades personals” de membres dels cossos policials. Aquest article, segons l'advocada, vulnera els articles 10 i 13 del Conveni Europeu dels Drets Humans.

L'advocada ha criticat a més el redactat “ambigu” de l'article, que obre la porta a “arbitrarietats” que tenen com a únic objectiu aconseguir l'autocensura dels professionals de la informació. “Quan es parla 'd'ús' d'aquestes imatges no es concreta si és la seva captació, la reproducció... Busquen que els professionals no sàpiguen si compleixen la llei i així optin per censurar-se”, opina.

Els tres mitjans han presentat la demanda com a “víctimes potencials” perquè aquesta és una fórmula prevista pel Tribunal Europeu de Drets Humans per a col·lectius afectats per lleis que interfereixen en l'exercici de drets establerts al seu conveni. En el cas del mitjà navarrès Ahotsa, però, la seva qualitat de víctima està més a prop de la realitat que de la potencialitat. +

El 30 de setembre de 2015 van rebre una advertència de la Delegació del Govern que els acusava d'haver enregistrat en vídeo on apareixien alguns agents de policia en un operatiu a la Taberna Ezpala de Pamplona. En el document, la Delegació del Govern a Navarra els recordava que podrien haver comès una “infracció greu” de la llei, i els comminava a “evitar aquest tipus de fets”.

Per la seva banda, les periodistes de La Directa han subratllat la necessitat de “seguir exercint la professió des del carrer i combatre aquesta llei per tots els mitjans possibles, cal habilitar tots els mecanismes jurídics i polítics, estatals i internacionals, per frenar la seva aplicació”. En aquesta línia, Anna Celma ha destacat: “les pràctiques repressives a la premsa ja succeïen anteriorment, però ara hi ha un marc legal que pretén emparar-les”.

La coordinadora DQD agrupa defensores dels drets humans, juristes i periodistes de l'Estat espanyol, i compta amb el suport dels tres mitjans de comunicació citats en qualitat de “víctimes potencials”. Amb aquesta denúncia, DQD ha volgut ressaltar que el Govern espanyol “vulnera l'exercici de drets civils i polítics fonamentals per a la vida democràtica”.

Etiquetas
stats