Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Milers d'usuaris de Rodalies, afectats per una avaria en el Centre de Control

Adif investiga las causas de la avería en el sistema de control de tráfico ferroviario de Cataluña

EFE

Barcelona —

Milers d'usuaris del servei de Rodalies de Renfe a Barcelona i dels Regionals de Catalunya s'han vist afectats avui per una avaria en el Centre de Control de Trànsit Centralitzat, que ha paralitzat la circulació de trens entre les 6.25 i les 07.50 hores. Durant aquest interval, la majoria dels trens han quedat aturats a les estacions i la companyia ha recomanat als passatgers la utilització de serveis de transport alternatiu, en cas de poder optar-hi.

Segons Renfe, els retards mitjans acumulats pels combois s'han situat al voltant dels 45 minuts. Fonts d'Adif han precisat a Efe que, a aquestes hores, les causes d'aquesta 'caiguda' informàtica de tot el sistema ferroviari es desconeixen i que els tècnics investiguen les circumstàncies en què s'ha produït.

Les estacions més properes a Barcelona i que tenen més freqüències de trens s'han vist menys afectades per aquesta incidència, que sí que ha tingut més repercussió en altres estacions més allunyades i amb menor freqüència de combois, com Manresa (Barcelona) i Sant Vicenç de Calders (Tarragona).

Des de poc abans de les 08.00 hores s'ha recuperat el funcionament del Centre de Control de Trànsit Centralitzat, el que ha permès que el servei dels trens de Rodalies i Regionals s'hagi anat recuperant progressivament, i s'espera que es torni a la normalitat de freqüències al llarg del matí.

Les incidències ferroviàries a les línies de Rodalies de Barcelona solen ser habituals i han provocat l'obertura de nombrosos expedients per part de la Generalitat. Així, el passat 5 de maig el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va ordenar obrir un expedient a la companyia Renfe per la gestió d'una incidència ferroviària que aquell dia va afectar la circulació de trens per les línies R3 i R4 i va obligar a transbordar passatgers d'un tren a un altre. L'avaria es va produir també en hora punta, a les vuit del matí, a l'estació de Sagrera-Meridiana i va provocar retards superiors a 30 minuts i desviaments puntuals d'alguns trens que circulaven en sentit Barcelona.

“El col·lapse es repeteix una i altra vegada”

“El col·lapse es repeteix una i altra vegada” El secretari d'Estructures i Mobilitat de la Generalitat, Ricard Font, ha qualificat de “col·lapse intolerable i que es repeteix una vegada i una altra” l'avaria que avui s'ha produït al centre de Control de Trànsit Centralitzat d'Adif. En declaracions a TV3, Ricard Font ha denunciat que “no entenem que en 15 dies en un servei tan complex com el de Barcelona, que hauria de tenir les màximes garanties del control, no tingui els sistema adequats per poder garantir en aquest moment que els ciutadans catalans puguin tenir la seva mobilitat garantida en les rodalies”.

Ha puntualitzat, a més, que “el que no pot ser és que setmana rere setmana caigui el sistema de comandament i no siguin capaços de remuntar-lo” i que ho faci, curiosament, “en els moments en què hi ha més necessitats de mobilitat”. També ha anunciat que després de la segona caiguda del sistema de control que s'ha produït aquest matí, “fins a les 14:00 hores no s'haurà recuperat la normalitat del servei”, i ha demanat als ciutadans que busquin sistemes de mobilitat alternatius per arribar als seus destins, tant públics com privats.

Segons ha explicat Ricard Font, el problema és de programari i està en el sistema de control d'Adif, “que no li dóna el senyal d'on estan els trens, de manera que cap companyia ferroviària seria capaç avui de moure un tren al sistema de Rodalies ”.

El secretari d'Estructures i Mobilitat de la Generalitat ha explicat que a les 06:43 hores ha caigut el centre de control i que poc després, entre les set i les vuit, ha tornat a caure “, i que es viu amb incertesa quines seran les possibilitats de recuperació, i per això és tan categòric en dir que fins a les 14:00 hores no es recuperarà la normalitat.

Etiquetas
stats