Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La PAH busca portar la victòria de la ILP catalana a tots els parlaments autonòmics

Carlos Macías (PAH) i Maria Campuzano (APE) celebren l'aprovació de la ILP catalana

João França

Després de recollir un milió i mig de signatures en suport a la ILP que van portar al Congrés dels diputats, les Plataformes d'Afectats per la Hipoteca es van quedar sense resposta a les seves demandes i van haver de plantejar-se què fer. A Catalunya els impulsors de la PAH van apostar per “trencar per baix” i intentar aprovar les mesures de la ILP al Parlament de Catalunya i van conquerir una victòria legislativa. La ILP de mesures urgents per fer front a l'Emergència Habitacional i la Pobresa Energètica es va convertir en llei i ja és vigent en el territori català, el que no treu que la PAH hagi de seguir aturant desnonaments, però els dóna més recursos legals.

La PAH va presentar al setembre la campanya Exigències PAH, amb cinc exigències en matèria d'habitatge que reclamen que els partits incloguin en els seus programes electorals. Ara aquesta campanya es troba amb la ILP catalana en el que Carlos Macías, portaveu de la PAH, anomena “una campanya multinivell”. A nivell local porten des de setembre mocions als plens municipals perquè reclamin al govern de l'Estat un canvi de la llei d'acord amb les exigències de la PAH. A partir d'aquest dimarts la campanya segueix a nivell autonòmic. A Múrcia, Balears, València, Navarra i Cantàbria les plataformes portaran als seus parlaments la llei que va resultar de la ILP catalana per exigir una legislació similar. La setmana que ve la iniciativa hauria d'arribar als altres parlaments autonòmics.

Els primers a presentar una ILP d'habitatge van ser els activistes de Múrcia, “però l'Assemblea regional no els ho va permetre perquè tenen una legislació molt restrictiva en matèria de ILPs”, assegura Macías. En canvi, després de l'aprovació de la ILP catalana, els murcians la van portar a l'Assemblea per reclamar als partits que van votar a favor de la llei a Catalunya que adoptessin aquestes mesures també a la Regió de Múrcia.

“Seguint aquesta lògica introduirem abans de les generals una legislació en aquest sentit en tots els parlaments de l'Estat, i veurem si els partits es poden permetre dir que no”, diu el portaveu de la PAH, que destaca que volen trencar amb l'esquema de promeses electorals. “En diversos llocs ja hem vist a PP i Ciutadans votant de la mà en contra o abstenint”, diu en relació a les mocions municipals.

Etiquetas
stats