Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La PAH aconsegueix un lloguer social per a 11 famílies gràcies a una ocupació a Terrassa

Una de les famílies de l'edifici de Terrassa en el moment de firmar el contracte de lloguer.

Jordi Mumbrú

Terrassa —

Només els que lluiten poden guanyar. I això és el que han fet les 11 famílies de Terrassa que, des de dimecres, ja viuen en pisos de lloguer social de CatalunyaCaixa. A partir d’ara i durant els propers cinc anys, només pagaran 150 euros al mes pel lloguer d’un pis. Però aquest acord no els hi ha caigut del cel. Per aconseguir-lo, van haver d’ocupar un edifici sencer ara fa un any i mig amb l’ajuda de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) sense els quals, res d’això hagués estat possible. Ells van ser els primers de tot l’Estat en ocupar un edifici en nom de la PAH i entregar-lo a les famílies que havien estat desnonades, el que anomenen Obra Social de la PAH.

L’ocupació de l’edifici es va dur a terme un dia de desembre del 2011, durant una manifestació. L’acció va sorprendre als agents de la policia local que anaven tallant el trànsit dels carrers per on passava la processó i fins i tot va agafar per sorpresa a alguns dels manifestants. Tot s’havia preparat amb discreció. Els únics que estaven avisats eren els futurs veïns de la finca, que ja havien estat seleccionats per la PAH i que aquella mateixa nit ja es van instal.lar a l’immoble. “Jo tenia els meus dubtes. Al principi pensava que això d’ocupar era delinqüència. Em feia vergonya i a més tenia por que en qualsevol moment entrés la policia i ens fes fora”, recorda en Ass Diagne, veí de Terrassa nascut al Senegal. Però com que la única alternativa que tenia era dormir al carrer, aquest africà de mirada tranquil.la i bondadosa, es va atrevir a fer el pas. I va ocupar.

Curiosament, a ell l’havien desnonat per no pagar la hipoteca que tenia amb Caixa de Tarragona, que pertany a CatalunyaCaixa, de manera que, sense proposar-s’ho, va acabar ocupant un pis de l’entitat que l’havia fet fora. Diagne manté encara un deute amb aquesta entitat, però ni sap de quants diners és. El seu objectiu als 47 anys és tornar a tenir feina per reunir els diners necessaris i fer venir a la seva família, però no creu que ho pugui aconseguir. Tot i així, aquest matí, estava content. “Li hem marcat un gol a CatalunyaCaixa”, deia.

Retiren la demanda penal

Un dels altres culpables d’aquest gol és Guillem Domingo. Per ell no hi ha cap pis de lloguer. Ell lluita per solidaritat. I ho seguirà fent: “Estem canviant les coses. El que no fa el Govern ho fa la PAH”, deia feliç davant de les càmeres de televisió. La finca ocupada fa un any i mig es va buidar dimecres i aquell mateix dia les onze famílies, algunes d’elles amb nens, es van reallotjar en els pisos que els havia ofert CatalunyaCaixa. Domingo considera que aquesta victòria crea “un precedent importantíssim” ja que hi ha molts altres edificis ocupats a tot l’Estat i és possible que aquest cas animi a bancs i caixes a buscar acords similars. Domingo reconeix que les negociacions han estat molt difícils i assegura que ja no tornaran a entrar en aquesta finca ja que així ho diu el pacte. Això sí, el jove veí de Terrassa recorda que al municipi hi ha més de 5.000 pisos buits. A tot Catalunya, la PAH ja ha ocupat 9 edificis sencers.

Després de l’acord arribat entre les dues parts, CatalunyaCaixa va retirar la demanda penal que tenia contra els ocupants. Fonts de l’entitat han explicat que no es tracta del primer cas, ja que n’hi ha molts altres que se solucionen sense tant d’enrenou. L’entitat assegura que actualment té 1.800 pisos destinats al lloguer social, és a dir, a rendes inferiors als 350 euros mensuals.

Etiquetas
stats