Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La PAH denuncia que ni Govern ni subministradores apliquen mesures contra la pobresa energètica

La PAH precinta simbòlicament l'oficina d'Endesa

João França

“Avui precintem Endesa, però demà podem tornar o precintar Gas Natural Fenosa, Iberdrola o inclús la mateixa Generalitat si no reaccionen”. La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i l'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) han irromput aquest dijous a l'oficina d'atenció al client d'Endesa al centre de Barcelona per precintar-la simbòlicament. Les entitats denuncien que, després de l'aprovació al juliol de la llei –la 24/2015– que van impulsar elles mateixes per fer front a l'emergència habitacional i la pobresa energètica, ni les companyies subministradores ni la Generalitat estan aplicant les mesures per evitar talls de subministrament a famílies vulnerables.

La llei estableix un principi de precaució segons el qual no es poden efectuar talls d'aigua, llum o gas sense que l'empresa consulti a serveis socials si la família que no ha pagat les factures es troba en situació de vulnerabilitat. “Cada setmana ens arriben casos de talls en què no s'ha aplicat aquest principi”, denuncia Maria Campuzano de l'APE.

Per altra banda, la llei també obre la porta a que siguin les mateixes companyies les que assumeixin els impagaments de les famílies en situació de vulnerabilitat residencial per tal que ni aquestes acumulin deutes ni siguin les administracions les que afrontin la despesa. “Estem farts que es faci el mateix que es va fer amb els bancs, que és treure diners de l'educació i la sanitat per a que aquestes empreses segueixin engreixant els seus beneficis”, critica Carlos Macías de la PAH.

Amb aquests objectius, després de l'ocupació de l'oficina d'Endesa els manifestants s'han dirigit al Palau de la Generalitat, a on han fet arribar a presidència la proposta de conveni amb les entitats que fa un mes van presentar a la consellera Meritxell Borràs. “Ha passat un mes i ens van dir que els semblava molt bé però encara no hem tingut resposta”, lamenta Campuzano, que remarca que en el ple d'emergència social al Parlament el Govern va plantejar que les empreses assumissin el 50% de la despesa i no el total.

La PAH i l'APE han reclamat a presidència que signi amb les entitats el conveni que els hi han presentat abans d'un mes. “Si les subministradores no volen signar aquest conveni que sigui la Generalitat la que digui que aquestes empreses no compleixen amb els drets humans”, ha reivindicat Campuzano. “Necessitem una Generalitat valenta”. Macías els ha reclamat que compleixin amb el seu paper. “Nosaltres hem fet la llei, hem fet les formacions als funcionaris i ara fins i tot hem fet la seva feina i hem redactat un conveni”, ha assegurat el portaveu de la PAH.

Manca de respostes també a Barcelona

Mentre la Generalitat no tingui un conveni marc amb les subministradores, l'aplicació de la llei 24/2015 en mesura de pobresa energètica recau sobretot en els acords que pugui aconseguir cada ajuntament individualment. Aquesta mateixa setmana, l'Aliança contra la Pobresa Energètica ha fet un comunicat criticant la falta de resposta de la segona administració de Catalunya: l'Ajuntament de Barcelona.

“Portem mesos reunint-nos i encara no estan aplicant mesures efectives ni sancionant entitats”, explica Campuzano, que recorda que els consistoris també tenen competències per sancionar les entitats que incompleixin el principi de precaució que marca la llei i tallin els subministraments sense consultar serveis socials. L'APE reclama a l'Ajuntament que garanteixi l'aplicació d'aquest principi, que sancioni les entitats que l'incompleixin i que signin un conveni amb les subministradores perquè es facin càrrec del deute.

Etiquetas
stats