Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Una denuncia de la extrema derecha lleva al límite al Gobierno de Sánchez
Crónica - El día que Sánchez se declaró humano. Por Esther Palomera
Opinión - El presidente Sánchez no puede ceder

La PAH denuncia un abús policial dels Mossos en el desnonament d'una família a l'Hospitalet

Activistes de la PAH davant la casa d'una família abans d'un dessallotjament

Yeray S. Iborra

El desnonament a una família a l'Hospitalet dissabte passat sense ordre policial ni denúncia de la propietat –informació que ha avançat La Directa– ha provocat la reacció de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) aquest dijous en forma de comunicat. Segons la PAH, el desnonament es va produir de forma “il·legal” i amb “abús policial” per part dels Mossos d'Esquadra, que van irrompre a l'edifici amb “actitud intimidatòria”. La mateixa PAH, a més d'Irídia i l'Observatori DESC, han coincidit en la “vulneració de drets” que va suposar l'episodi i preparen mesures legals.

Els Mossos asseguren que el dissabte 8 d'octubre van intervenir en una denominada acció “en calent”, una actuació que no necessita ordre judicial. Segons ha pogut recollir aquest diari, els Mossos van considerar que els matalassos als passadissos de l'habitatge mostraven que no s'havia produït pernoctació, requisit per poder intervenir sense requeriment del jutge.

“Si no s'ha constituït domicili, com ens consta, l'actuació ha estat correcta”, han destacat fonts policials a Catalunya Plural. La versió la desmenteix la família, que ha explicat a La Directa que feia tres dies que residia a l'immoble.

Segons explica la PAH, la família desnonada –de vuit membres– va apropar-se a la Plataforma el juliol passat, moment en què ja es va evitar un desnonament. Serveis Socials li van concedir un pis al setembre que, segons la PAH, no complia amb les necessitats d'espai de la família. La família va buscar un nou habitatge a l'Hospitalet, al que finalment va accedir el passat divendres 7 d'octubre, prèvia transacció amb el propietari –manifesta la PAH– de 500 euros. Segons la mateixa plataforma, la família hauria d'haver signat un contracte dilluns passat però va ser desnonada abans.

Segons recull el comunicat, els mateixos veïns haurien trucat el dissabte del desnonament a la Guàrdia Urbana davant la presència d'una família a un habitatge de la finca. La Guàrdia Urbana no va produir cap intervenció, pel que els veïns van trucar als Mossos, que van exigir que la família marxés de l'immoble fins que es va produir –hores després– el desnonament. La PAH contradiu la versió de la policia i al·lega que no va haver-hi resistència per part de la família i que els Mossos van actuar amb una força “desmesurada” que va escalfar l'ambient.

L'actuació de dissabte va saldar-se amb la família –amb menors– al carrer i dos detinguts: una activista de la PAH, acusada de resistència a l'autoritat, i el pare de les criatures, que a hores d'ara encara espera el motiu de la imputació. Els nens han quedat a càrrec de la seva mare. Segons diversos testimonis, l'acció es va produir sense la presència dels Serveis Socials, garantia obligada en cas d'actuacions amb menors.

Aquest fet, segons la PAH i altres entitats com Irídia o l'Observatori DESC, es considera una “vulneració de drets” pel que preparen mesures legals. “Si davant d'una situació de vulnerabilitat de les famílies la resposta que obtenim per part del cos policial es basa en la desprotecció i penalització d'aquestes famílies, la PAH no dubtarà a denunciar aquesta mala praxi”, ha destacat la Plataforma.

stats