Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Procés Constituent crida a una candidatura unitària de cara a les autonòmiques

Arcadi Oliveres i Teresa Forcades, a la presentació de la campanya.

Jordi Molina

Barcelona —

Arcadi Oliveres i Teresa Forcades han presentat aquest dilluns la coneguda voluntat del Procés Constituent de teixir una candidatura unitària en les properes eleccions al Parlament de Catalunya. En concret, la monja benedictina, portaveu del moviment, anticipava poc abans en una entrevista al Matí de Catalunya Ràdio que ja havien parlat amb Iniciativa, Esquerra Unida i Alternativa i la CUP i que tots ells han tingut “una actitud positiva” i no han descartat la candidatura.

“No tenim encara cap resolució, només primers contactes positius i amigables, però d’entrada no hi ha hagut cap tancament”, ha dit Forcades, que ha estat clara en avançar que passaria si el moviment no aconseguís aixoplugar aquestes i la resta de forces i moviments alternatius que es proposen. “No tenim cap voluntat de ser un partit polític més; si no aconseguim aquest front ampli, Procés Constituent fracassarà com a projecte”.

La contundència de les paraules de Forcades contrasta amb unes altres manifestacions contundents. I és que la CUP ha sortit al pas de les manifestacions fetes per Procés Constituent: “En cap cas no hem valorat la proposta que les portaveus de Procés Constituent han fet pública avui, i que el seu Grup Promotor va aprovar el passat 6 d'abril”, diuen en un comunicat. En el mateix sentit, l’escrit diu: “Volem manifestar la nostra incomoditat davant la presentació de propostes que ens interpel·len a través dels mitjans de comunicació”. I segueix: “amb Procés Constituent ens hi trobem en molts espais de lluita i de construcció d'alternatives, però no creiem que la millor manera d'intercanviar propostes sigui a través dels mitjans de comunicació, sinó justament, a través del diàleg sincer i directe entre les dues organitzacions”.

Des de la coalició ICV-EUiA, en canvi, el candidat a les europees Ernest Urtasun ha assegurat que estan oberts a formar una candidatura unitària. “Estem dialogant per confluir”, ha declarat Urtasun, que assegura que fa temps que mantenen converses i que seguiran treballant junts.

Aquestes declaracions arribaven poc després que el moviment liderat per Forcades i Oliveres presentés formalment la proposta en una conferència de premsa a l'Ateneu Rebel del Poble-sec, un barri darrerament en el punt de mira per les seves experiències veïnals com a model d’oposició a determinats plans urbanístics, com el Pla Paral·lel. En roda de premsa, Forcades ha donat més detalls sobre quines haurien de ser les característiques dels candidats al Parlament sorgits del Procés Constituent. “La nostra força és el des de baix, no tenim les persones escollides, però sí els criteris que han de determinar el seu perfil: independents, capaces de generar consens i que no hagin estat representats de la vida política”.

Cares noves i deu punts programàtics

Ni Oliveres ni Forcades volen concórrer a les eleccions, sinó contribuir a impulsar un procés des de baix que culmini en la creació d’una candidatura unitària. “Volem fer-ho tot de nou. La política mereix una nova mirada, una nova visió del que és un càrrec, dels rendiments de comptes davant la gent”, ha resumit Oliveres , que ha sentenciat que la seva aposta per la ruptura passa per la economia, però també per l'arquitectura política actual.

L’objectiu d’aquesta gran aliança hauria de ser la convocatòria de l’assemblea constituent que necessitem per fer una Constitució nova per a la República catalana. D’aquesta manera el moviment vol blindar que, en el futur, no sigui possible “que els interessos d’uns pocs passin per davant de les necessitats de la majoria”.

En aquest sentit, el projecte de canvi social i de ruptura amb l’actual ordre hauria de defensar un seguit de mesures bàsiques i d’urgència. Per fer-ho, els impulsors del moviment i totes les organitzacions i persones que hi participen, han dissenyat una primera llista provisional, orientativa i no exhaustiva de deu punts a considerar que, el proper 17 de maig a Tarragona, es podrà perfilar i ampliar.

El federalisme ‘autèntic’ i el doble sí a la consulta

Sobre el procés sobiranista, el Procés Constituent és partidari del doble 'sí' a la consulta prevista per al 9 de novembre, però amb matisos. I és que els impulsors han advertit que el seu projecte s'oposa als que utilitzen “la ruptura nacional” per tapar les retallades. També han dit que s'oposaran al fet que es convoquin unes eleccions plebiscitàries com a substitutiu del referèndum. “Si no ens accepten un referèndum com ens acceptaran una declaració d’independència?”, s’ha preguntat Forcades, que ha afegit: “no podem anar derivant la voluntat col·lectiva a un moment posterior que no es concreta mai”.

També ha dit que a Procés Constituent, que assegura tenir una base formada per 100 assemblees territorials, hi ha federalistes “autèntics”, en al·lusió al federalisme que defensa el PSC. Segons els activistes, els “federalistes autèntics són els que aposten perquè Catalunya sigui primer independent i aconsegueixi la sobirania plena, i després decideixi si es federa o no amb altres territoris”.

L’acte de Procés Constituent ha assenyalat en tot moment les properes eleccions al Parlament de Catalunya en plena pre-campanya per les eleccions europees. Preguntats sobre aquests comicis, els portaveus han dit que Procés Constituent no té cap “declaració oficial” sobre les eleccions europees i sobre a qui han de votar als ciutadans, però sí que han censurat que Europa és un exemple de retallades intolerables, tant des del punt de vista econòmic com democràtic.

Etiquetas
stats