Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La ONU advierte de que “las represalias son ilegales” a Israel e Irán
El Ayuntamiento de Marbella recalifica los terrenos de la mansión de la alcaldesa
Opinión - Cómplices de la impunidad de Israel. Por Rosa María Artal

Rafael Ribó, Síndic de Greuges, renuncia a la seva condició d’aforat

El síndic de Greuges, Rafael Ribó, denuncia al seu aforament per a ser consequent

elDiario.es Catalunya

Barcelona —

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha renunciat aquest dimarts a la condició d'aforat que li atorga la llei pel seu càrrec de defensor del poble autonòmic.

Ribó ha notificat la decisió a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, segons ha informat aquest dimarts la Sindicatura en un comunicat.

També informarà el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i el del Congrés dels Diputats, Jesús Posada, perquè ho remetin als grups parlamentaris i “iniciïn la reforma legislativa pertinent”.

Ha decidit rebutjar la capacitat després de conèixer l'anunci de Rajoy d'estudiar una possible reducció dels càrrecs que gaudeixen d'aquest privilegi.

Ho ha fet per ser “conseqüent” amb la mesura de suprimir la condició d'aforats a tots els càrrecs institucionals previstos en el sistema constitucional, cosa que considera positiva i exemplar.

La reducció de l’alt nombre d’aforats que hi ha a l’Estat espanyol és objecte de polèmica. Ho és més des que de forma accelerada s’han iniciat els tràmits per protegir legalment l’anterior monarca, Joan Carles I, un cop que la seva abdicació ha estat ja realitzada.

En concret hi ha estimacions que consideren que a Espanya hi ha unes 10.000 persones que estan aforades en virtut del seu càrrec.

Amb caràcter general i malgrat que s’ha aixecat crítiques davant la proliferació dels aforaments, s’ha reforçat en incloure en aquesta figura personatges que abans no gaudien d’aquest tracte especial. Així, a més dels monarques en actiu, ara estan aforats el rei i reina emèrits, i també els nous hereus de l’escala dinàstica, a Espanya els infants reials.

Entre els càrrecs que gaudeixen d’estatus d’aforats, que indica que només poden ser jutjats pel Tribunal Suprem figuren el Consell General de Poder Judicial, els magistrats del Tribunal Suprem i de l’Audiència Nacional, els presidents dels Tribunals Superiors de Justícia, els Fiscals de Sala del Tribunal Suprem i l’Audiència Nacional, a més del Defensor del Pueblo i els seu adjunts. També tenen el tractament judicial especials els consellers del Tribunal de Comptes, dels Consell d’Estat, els generals de l’Exèrcit, els almiralls, el fiscal Togat i els defensors del poble autonòmics, bé, no tots, el català Rafael Ribó ha renunciat. Serà el darrer?

Etiquetas
stats