Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda busca reconstruirse ante el nuevo ciclo político
El PP de Ayuso bloquea la investigación de los negocios de su pareja
Opinión - 'Un español cuenta algo muy sorprendente', por Isaac Rosa

Junts pel Sí, en minoria davant l'acord de tots els grups sobre la Renda Garantida de Ciutadania

Els parlamentaris partidaris de la Renda Garantida de Ciutadania ja reclamaven fa més d'un any que s'accelerés la seva tramitació / Foto ENRIC CATALÀ

Siscu Baiges

Barcelona —

Tots els grups amb representació al Parlament de Catalunya excepte Junts pel Sí han arribat a un principi d'acord sobre les quantitats que rebran les persones que tinguin dret a la Renda Garantida de Ciutadania (RGC). El consens de tots els grups parlamentaris, amb excepció del partit al Govern, és que el primer beneficiari d'un grup familiar o de convivència amb dret a la Renda Garantida de Ciutadania rebi mensualment 664 euros de la Generalitat. La quantitat que rebria una segona persona d'una unitat familiar o de convivència seria un 50% d'aquesta prestació.

La Comissió Promotora de la Iniciativa Legislativa Popular que ha portat aquesta proposta al Parlament ha cedit en aquest punt, ja que reclamava que aquesta prestació fos un 70% de la del primer perceptor. La resta de membres de la unitat rebrien un 30% mentre que els menors d'edat tindrien dret a cent euros mensuals. Aquest ajut als menors no existia en la ILP que es va dur al Parlament però s'ha introduït arran de les reivindicacions que les entitats que treballen en l'àmbit de la infància han fet arribar a la ponència que debat la RGC.

La voluntat del grup promotor de la ILP i dels partits que donen suport al text que està redactant la ponència és que estigui enllestit en les properes setmanes perquè pugui passar al tràmit de la Comissió i s'aprovi abans del debat dels pressupostos de la Generalitat. Diosdado Toledano, portaveu de l'equip promotor, tem que JxSí intenti retardar aquesta tramitació perquè no es pugui aprovar la Llei abans del debat dels pressupostos i s'impossibiliti així que entri en vigor l'any vinent.

La pretensió dels impulsors de la ILP és que l'1 de maig ja comencin a fer-se efectives les prestacions previstes en la llei que regularà la Renda Garantida de Ciutadania. Els grups que li donen suport han pactat que a partir de maig vinent es pagui el 90% de les quantitats previstes i que sigui a partir de l'1 de gener de 2018 quan es paguin en la seva integritat.

Els promotors de la ILP calculen que els pressupostos de la Generalitat hauran d'habilitar una partida d'uns 2.000 milions d'euros per aquesta renda ciutadana i recorden que part d'aquests diners sortirien d'ajuts actualment existents i que desapareixerien amb la RGC i que caldrà buscar-los en el conjunt de departaments del Govern i no només al de Treball, Afers Socials i Famílies.

Tot i que encara queden uns quants articles de la proposició de llei per discutir, Diosdado Toledano considera que es poden aprovar ràpidament perquè no presenten una conflictivitat especial. Per reclamar que no hi hagi noves dilacions, el grup promotor de la ILP preveu convocar un dejuni de tres dies a la plaça de Sant Jaume, davant el Palau de la Generalitat, a finals de novembre, abans de l'inici del debat dels pressupostos de la Generalitat.

La ponència s'ha tornat a reunir aquest dimarts i té previst fer-ho el proper divendres. El portaveu de JxSí, Chakir el Homrani, assegura que el Govern està estudiant quina quantitat pot assignar a la RGC però no l'ha plantejat encara a les reunions de la ponència. Confia fer-ho la setmana entrant, tot i que adverteix que “caldrà veure de quina manera s'hi pot fer front”, referint-se a la proposta consensuada per la resta de grups. Toledano l'ha advertit que no interpreti la voluntat del grup promotor d'arribar a un acord unànime com un signe de feblesa i que el Govern de la Generalitat està obligat a aplicar allò que aprovi el Parlament.

Al seu torn, Mireia Vehí, portaveu de la CUP en aquesta ponència, desvincula l'acord consensuat del debat dels pressupostos de la Generalitat: “Els pressupostos estan al marge. JxSí pot incloure fàcilment la partida corresponent a la Renda Garantida. I si, en els propers dies, no fan una proposta definitiva tirarem endavant la proposta aprovada per la resta de grups”.

La comissió promotora ha convocat una roda de premsa el proper dimecres 2 de novembre a les portes del Parlament per pressionar perquè el Govern defineixi definitivament la seva postura sobre la quantitat a debat. La iniciativa legislativa popular per reclamar una Renda Garantida de Ciutadania va aplegar més de 120.000 firmes que van ser entregades al Parlament ara fa dos anys.

Etiquetas
stats