Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Sanció de 500.000 euros a Gas Natural per la mort de la dona de Reus per pobresa energètica

Medio centenar de personas se manifiesta contra la reforma energética

Arturo Puente

La Generalitat ha imposat una multa de mig milió d'euros a Gas Natural per la mort de Rosa, l'anciana víctima de la pobresa energètica morta a Reus  en un incendi al seu domicili el passat novembre. Segons l'expedient sancionador de l'Agència Catalana de Consum, la companyia subministradora va tallar l'electricitat a la dona sense reclamar als serveis socials l'informe de vulnerabilitat a què obliga la llei.

Així ho ha anunciat aquest dijous en roda de premsa el secretari d'Empresa i Competitivitat, Joan Aregio, que ha informat de la imposició de la sanció a la companyia energètica després que la Generalitat hagi resolt l'expedient. És una multa exemplar, tipificada com a “molt greu”, la primera d'aquest tipus que imposa la Generalitat, tot i que l'empresa té un termini de dos mesos per recórrer.

Aregio ha explicat que el tall de subministrament sense reclamar l'informe de vulnerabilitat és un fet “greu” però que, en el cas de la dona morta a Reus, la infracció s'eleva a “molt greu” per haver originat “una alteració social greu, d'alarma i desconfiança”. A més, ha indicat que, per l'edat, la persona afectada pertanyia a un col·lectiu que el Codi de Consum protegeix especialment.

La llei catalana contra la pobresa energètica, la 24/2015, obliga les companyies a reclamar informes de vulnerabilitat sobre les famílies a les que tenen intenció de tallar-los el subministrament per impagament. Aquesta petició d'informe funciona com avís a l'administració que, en cas que la família estigui en risc d'exclusió, es fa càrrec de les factures acumulades i futures.

Des de l'entrada en vigor de la llei, la Generalitat ha imposat 108 multes en total per pobresa energètica, sent l'administració catalana que més ha sancionat, tal com va explicar Catalunya Plural. A més, el municipi de Sabadell també va imposar 11 multes el passat mes de maig

Etiquetas
stats