Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Serra s'espolsa les responsabilitats i atribueix els problemes de CatalunyaCaixa a “la crisi i l'atur”

Narcís Serra, expresidente de CatalunyaCaixa y exdirigente socialista, al entrar en la comisión parlamentaria.

EFE

Barcelona —

Narcís Serra, expresident de Caixa Catalunya -ara CatalunyaCaixa-, ha assegurat aquest dimarts que des d'un principi va defensar el canvi de l'equip directiu de l'entitat, comandat per Josep Maria Loza, tot i que ha evitat assenyalar culpables de la situació de l'antiga caixa i ha subratllat que el “gran responsable del que ha passat és la crisi i l'atur”. Serra, que va exercir la presidència de Caixa Catalunya entre els anys 2005 i 2010, ha obert la segona sessió de compareixences davant la comissió d'investigació creada al Parlament català sobre les entitats financeres amb una defensa de la seva actuació durant aquests anys.

Ha explicat que mesos després d'accedir a la presidència de Caixa Catalunya va observar que gairebé tot el crèdit es destinava al sector immobiliari i que l'entitat no gaudia “de l'estat de salut que se li suposava”, pel que ha considerat que era “absolutament necessari” canviar el seu equip de gestió i donar un gir “radical” al seu model de negoci. Serra ha negat que hi hagués “politització” a l'entitat, i ha argumentat que, com a president, no hi tenia funcions “executives”, però ha evitat donar les culpes dels problemes de caixa, ara en mans de l'Estat, a l'exdirector general de Caixa Catalunya Josep Maria Loza o bé a l'expresident de CatalunyaCaixa Adolf Todó.

Pel que fa a la tesi de Todó que el 95% dels problemes de l'entitat són culpa de Loza, ha assegurat que ell no pensava fixar percentatges, perquè entenia que no era un “bon camí”, i ha afegit: “Espero que Loza i Todó no s'enfadin. No són tan importants com per tenir aquests percentatges. El gran responsable del que ha passat és la crisi i l'atur”.

Durant tota la seva compareixença, Serra ha sostingut que “és millor analitzar a fons les causes” abans de fixar “responsabilitats personals”, perquè els problemes de les antigues caixes no són resultat d'una conducta individual, sinó d'un sistema “que ha fallat” i de la magnitud de la crisi. “Si no s'hagués produït la crisi, el pla de l'equip de Todó hauria estat suficient per resoldre els problemes (de l'entitat)”, ha conclòs, i ha assegurat que va fer “el que va poder” per Caixa Catalunya.

De Loza ha assegurat que “no se'l pot acusar de negligent”, encara que portés a Caixa Catalunya a una política “massa oberta” al sector immobiliari. Però sí que ha dit que Antoni Serra Ramoneda -llavors president de l'entitat- i Josep Maria Loza “es van equivocar” amb l'aposta desmesurada de l'entitat per aquest àmbit, encara que el model donés rèdits a curt termini.

En veure els problemes de Caixa Catalunya, Serra es va reunir a mitjans de 2006 amb la Generalitat i amb la Diputació de Barcelona, ​​a les quals va transmetre “la necessitat d'un canvi en l'entitat”, segons ha dit. Aquest suport “era necessari” perquè la legislació catalana de caixes, ha recordat, impedia als presidents d'aquestes entitats tenir caràcter executiu. Tanmateix, ha explicat que després va arribar una inspecció del Banc d'Espanya i va creure oportú esperar a la seva conclusió per plantejar el relleu en la direcció, i que el mateix Banc d'Espanya va considerar en acabat que aquella caixa tenia els mateixos problemes que les altres.

L'exvicepresident del Govern i exdirigent del PSC ha assegurat que la compra de l'asseguradora MNA a mitjans dels noranta està en l'origen dels problemes immobiliaris de l'antiga caixa, perquè aquella operació va provocar perjudicis de 35.000 milions de pessetes a Caixa Catalunya que l'entitat va intentar pal·liar després amb la concessió de crèdits immobiliaris.

D'altra banda, a preguntes dels grups parlamentaris, ha afirmat -igual que va fer fa un any en la seva compareixença al Congrés- que la remuneració que va rebre Loza en deixar el càrrec, uns deu milions d'euros, li sembla “rotundament excessiva”, i que va fer “el possible per reduir-la”.

Preguntat per la col·locació de participacions preferents, ha assegurat que no se'n sentia responsable, i ha comentat també que en la seva etapa com a president es va potenciar la fórmula del lloguer per evitar els desnonaments.

El diputat de la CUP David Fernández ha titllat Serra de “lladre” i “especulador” i li ha recordat que a Islàndia s'ha acabat empresonant banquers, mentre que Serra li ha retret els insults i ha negat haver “enfonsat una caixa”.

Etiquetas
stats