Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La confesión de la pareja de Ayuso desmonta las mentiras de la Comunidad de Madrid
El plan del Gobierno para indemnizar a las víctimas de abusos agita la Iglesia
Opinión - El pueblo es quien más ordena todavía. Por Rosa María Artal

El TSJC ajorna al dia 7 de març la declaració de Francesc Homs per la consulta del 9-N

El cap de files de DiL al Congrés, Francesc Homs

EFE

Barcelona —

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ajornat pel proper dilluns dia 7 de març la declaració del diputat de Democràcia i Llibertat (DiL) al Congrés i exconseller de Presidència, Francesc Homs, en la causa oberta per la consulta del 9-N, a petició del propi parlamentari.

Homs estava citat a declarar demà passat davant Joan Manel Abril, el jutge del TSJC que instrueix la causa de l'9N, però el diputat de DiL ha demanat ajornar la data de la seva compareixença, que coincidia amb el dia de la segona jornada de debat i votació al Congrés de la investidura de Pere Sánchez.

El diputat de Democràcia i Llibertat declararà voluntàriament dilluns que ve davant el TSJC, assistit per un advocat, encara que sense la condició formal de investigat, ja que és aforat i el Tribunal Suprem és l'únic òrgan que el pot enjudiciar.

El magistrat que instrueix el cas va oferir a Homs la possibilitat de declarar voluntàriament, una prerrogativa prevista a la llei però gairebé sense precedents a Espanya, abans de remetre la causa al Tribunal Suprem (TS) perquè formalment obri una investigació contra l'aforat per desobediència al Tribunal Constitucional (TC) a la consulta del -9N.

La Fiscalia va demanar al TSJC que remetés al Tribunal Suprem un informe motivat sobre els indicis que, segons ell, apunten que l'exconseller va cometre un delicte de desobediència al TC per seguir endavant amb la convocatòria del 9-N després de la suspensió.

La Fiscalia basa les seves indicis d'imputació en una carta inclosa en el sumari del 9-N que apunta que Homs va indicar a una de les empreses encarregades de gestionar la consulta que seguís endavant amb els seus preparatius perquè no vulneraven la suspensió del Constitucional.

Segons la Fiscalia, això es desprèn de la documentació remesa pel Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat (CTTI), al qual l'empresa T-Systems, encarregada del dispositiu informàtic del 9-N, va demanar que aclarís si els seus treballs quedaven afectats per la suspensió de la consulta acordada pel Constitucional.

El director del CTTI va elevar la consulta als seus superiors i el 6 de novembre de 2014, dos dies després de la suspensió del 9-N, va rebre una carta signada per Homs en què l'exconseller mantenia que, d'acord amb els serveis jurídics consultats, els treballs contractats no estaven afectats per la resolució del TC.

D'aquesta manera, manté el fiscal en el seu escrit al TSJC, Homs “irracionalment va legitimar la continuació dels treballs, la qual cosa va fer que els mateixos prosseguissin i culminessin en els dies successius”, recolzant la seva decisió en els serveis jurídics de la Generalitat i a “altres experts de dret penal, processal, administratiu i constitucional”.

stats