Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Tècnics de la Diputació de Barcelona denuncien interferències d'un dirigent de CiU en els fons de cooperació

Ple de la Diputació de Barcelona. / ENRIC CATALÀ

Pere Rusiñol

Barcelona —

Tècnics de la Diputació de Barcelona van denunciar interferències en la seva feina del president del Grup de Convergència i Unió (CiU) i diputat adjunt a la Presidència de l'organisme, Joan Carles Garcia Cañizares, en el repartiment de fons de la cooperació al desenvolupament, segons l'informe elaborat per l'Agència de Salut Pública de Barcelona, que va advertir del possible mobbing al departament i va suggerir una “actuació immediata” que, en la pràctica, encara no s'ha produït.

L'informe, Riscos laborals a la Direcció de Relacions Internacionals, elaborat per l'Agència de Salut Pública, entitat independent amb participació de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona -tots dos en mans de CiU, igual que la Diputació-, està datat el 4 de maig i descriu tot tipus de coaccions i pressions contra els tècnics que advertien sobre possibles irregularitats en el repartiment de fons de la cooperació al desenvolupament. Des del 2012, any en què CiU va conquistar el govern de la institució supramunicipal, la Diputació de Barcelona ha repartit almenys un milió d'euros entre empreses i patronals catalanes sense experiència en el sector; en ocasions a través de contractes a dit sense publicitat i fins i tot mitjançant la facturació personal dels directius de les empreses beneficiàries, el que permetia sortejar el llindar màxim que permet la llei per a aquest tipus de contractes.

L'informe de l'Agència de Salut Pública és tan contundent que els sindicats, que portaven nou mesos demanant a la Diputació que investigués la situació a l'àrea de Relacions Internacionals, de la qual depèn la cooperació al desenvolupament, van forçar l'obertura formal d'una investigació interna. Els dos màxims responsables de l'àrea han dimitit en les últimes setmanes després de les informacions d'eldiario.es/Catalunyaplural.cat, però tot i la gravetat de les acusacions formulades han estat recol·locats a la Generalitat: Jordi Castells Masanés, que era director de Relacions Internacionals de la Diputació, ha tornat a Governació, mentre que Jonathan Jorba, exdirector de l'Oficina de cooperació al desenvolupament, s'ha incorporat a l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), adscrit a Economia.

Mentrestant, l'expedient d'investigació a la Diputació ha estat assumit excepcionalment per Presidència, que ha obert el cas al ralentí i amb citacions individuals dels treballadors de l'àrea, un mètode poc habitual en investigacions anàlogues perquè suposa que els treballadors que s'atreveixen a denunciar mobbing en un entorn “neutral” han d'enfrontar-se ara cara a cara i sols amb els responsables polítics últims del suposat mobbing que van patir per denunciar possibles irregularitats en el repartiment d'ajudes.

El document de l'Agència de Salut Pública, a més, posa de manifest que algunes de les denúncies dels tècnics transcendien l'actuació de Castells Masanés i de Jorba, i apuntaven més amunt, precisament al responsable polític de l'àrea vinculat a Presidència: l'adjunt a la Presidència i president del Grup de CiU a l'organisme, Joan Carles Garcia Cañizares, alcalde de Tordera (Maresme).

Un dels tècnics que va contestar al qüestionari analitzat per l'Agència de Salut Pública ha afirmat, segons recull el document: “Donada la impossibilitat que té el director de fer canviar l'opinió tècnica, les reunions acaben sempre de forma abrupta i el director reclama tots els expedients per fer ell personalment l'avaluació tècnica i repetir-la en funció d'altres criteris. Finalment, vaig rebre una trucada (jo, un treballador tècnic superior) d'un alt càrrec polític de la Diputació, demanant-me explicacions i convidant-me a donar el vistiplau tècnic el més aviat possible”.

Un altre dels tècnics enquestats és encara més concret: “Un altre projecte d'una entitat incompleix de forma flagrant les bases de la convocatòria a la vegada que la qualitat és horrorosa... Una entitat amiga li va donar en mà al director la seva justificació sense passar per registre general... Preocupen especialment les subvencions directes (imports que poden superar els 100.000 euros) que es lliuren a entitats i fundacions pròximes políticament o de Tordera, població de la qual és alcalde el diputat Joan Carles García... També genera malestar que a la DRI [Direcció de Relacions Internacionals] treballin dues persones com externs que resulta que són de Tordera... Un tema també que em preocupa: crec que no hauríem de subvencionar estades de ”cooperants“ en hotels de cinc estrelles”.

En el ple de la setmana passada, Garcia Cañizares va defensar que el repartiment dels fons de cooperació al desenvolupament havia respectat escrupolosament la llei i va dir que ell personalment responia de la situació. El Partit dels Socialistes (PSC) i Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA) van forçar una junta de portaveus extraordinària per analitzar el conflicte, que s'ha convocat per al pròxim dia 16.

Eldiario.es/Catalunyaplural.cat va lliurar el 15 de maig diverses preguntes per escrit a la Diputació de Barcelona sobre la gestió dels fons de cooperació al desenvolupament i va sol·licitar una entrevista amb Castells Masanés o Garcia Cañizares. Amb posterioritat a la dimissió de Castells Masanés, Eldiario.es/Catalunyaplural.cat reiterar oficialment la petició de trobada amb Garcia Cañizares, que 25 dies després de la primera sol·licitud encara no ha estat atesa.

Etiquetas
stats