Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel se prepara para una ofensiva en Rafah mientras el mundo mira a Irán
EH Bildu, una coalición que crece más allá de Sortu y del pasado de ETA
Opinión - Pedir perdón y que resulte sincero. Por Esther Palomera

El jutge imputa dos fills de Pujol després dels escorcolls al seu primogènit

L'ex president Pujol i Marta Ferusola abandonen el seu domicili durant l'escorcoll

elDiario.es Catalunya

La policia ha irromput aquest matí als domicilis de diversos membres de la família Pujol. El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata, en el marc de les diligències 141/12, ha ordenat 15 escorcolls en diferents empreses vinculades a Jordi Pujol Ferrusola i en domicilis de la família Pujol, en concret els de Jordi Junior, Josep i Pere, així com el de l'exdona de Jordi, Mercè Riera. També s'han escorcollat les oficines de Junior a Barcelona i la seva segona residència a la Cerdanya i els domicilis de diversos empresaris.

Després dels registres, el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha imputat un delicte de blanqueig als germans Josep i Pere Pujol en la causa que investiga la possible relació entre el cobrament de comissions il·legals i una sèrie de moviments bancaris del primogènit dels Pujol, Jordi Pujol Ferrusola, conegut com Júnior.

La policia ha accedit també al domicili del pare, Jordi Pujol, als únics efectes de registrar l'habitació que utilitza Jordi Junior, convalescent a casa dels seus pares d'una operació quirúrgica en una espatlla. La policia ha sortit de la casa dels Pujol amb una caixa de documentació treta de l'habitació del fill gran de Pujol. El magistrat indaga una sèrie de moviments bancaris del primogènit dels Pujol i la seva possible relació amb el cobrament de comissions il·legals.

Els agents també escorcollen el despatx de Pujol Ferrusola del carrer Ganduxer de Barcelona, seu de les empreses Iniciatives, Màrqueting i Inversions, Project Marketing Cat i Active Translation, on Jordi Pujol Ferrusola camuflaria els fons que rebia. Els policies també han regirat la casa d'estiueig de Junior a Bellvé de Cerdanya (Barcelona).

A més s'estan registrant la casa de l'empresari i vicepresident del Barça Carles Vilarrubí i, a Madrid, la seu de l'empresa Isolux, vinculada als negocis del primogènit dels Pujol. L'operació, però, només inclou ordres de registre, de manera que no ha comportat detencions.

També relacionats amb el món empresarial proper als Pujol i a CDC, la Policia registra els domicilis dels empresaris Carles Sumarroca i l'exvicepresident del Barça Jaume Ferrer. Ferrer, exvicepresident econòmic i extresorer del club de 2003 a 2010, està imputat per pagar 435.000 euros en comissions il·legals al primogènit de l'expresident català, suma amb la qual assegura li va remunerar pels clients que va proporcionar a la seva companyia, en una operació en la qual no va intervenir cap contracte.

Per la seva banda, Sumarroca és membre d'aquesta família fundadora de CDC i amiga íntima dels Pujol, que també està implicada en un altre cas de presumpta corrupció. Es tracta del 3%, que investiga el pagament de comissions a CDC a canvi d'adjudicacions d'obra pública i que té el seu epicentre a la localitat tarragonina de Torredembarra. Tres membres de la família van ser detinguts el passat mes de juliol en relació amb aquest cas.

El Govern creu que “continua l'espectacle”

El Govern ha respòs a la defensiva als escorcolls relacionats amb la familia Pujol. Igual que després dels escorcolls a Convergència de la setmana passada, el missatge ha estat la crítica a les actuacions ordenades per la justícia. “Continua l'espectacle i la desproporció de les actuacions”, ha valorat la vicepresidenta Neus Munté, que ha posat més el focus en que alguns mitjans de comunicació estaven avisats sobre l'operació que en els fets investigats.

“Continua soprenent que determinats mitjans coneguin concretament les operacions”, ha dit Munté, que ha volgut remarcar la “coincidència peculiar” de les operacions policials amb dates importants del procés sobiranista, en referència a la resolució de Junts pel Sí i la CUP presentada aquest dimarts.

Per la seva banda, com ja va fer quan l'expresident va confessar la seva herència oculta, Convergència ha apel·lat al fet que es tracta d'un tema familiar. El fins ara portaveu de CDC al Congrés, Pere Macias, ha evitat valorar la macrooperació policial sobre la família Pujol Ferrusola, en considerar que el cas afecta estrictament a l'àmbit privat i no al del partit. “És un tema que afecta membres de la família Pujol”, ha tancat Macias.

Macias ha recordat que, després de la confessió pública de Jordi Pujol sobre l'herència que havia mantingut oculta a l'estranger, CDC i el Govern d'Artur Mas van prendre “unes decisions molt doloroses” per apartar els membres de la família Pujol Ferrusola de qualsevol responsabilitat en el partit o en la Generalitat. “A partir d'aquest moment, aquests temes no estan en l'àmbit del partit, sinó en el d'aquestes persones”, ha insistit Macias, que espera que des de l'àmbit judicial i policial “les coses es facin bé” i “no hi hagi excessius espectacles ”

Els Pujol surten de casa després del registre

El registre policial a casa dels Pujol ha durat prop de tres hores. Jordi Pujol Junior ha abandonat poc abans de les 12.00 hores el domicili dels seus pares, després de les tres hores de registre que ha practicat la Policia Nacional per ordre de l'Audiència Nacional. Dos agents de la Policia Nacional han sortit passades les onze del matí del domicili particular de l'expresident català a la Ronda General Mitre de Barcelona amb una caixa de cartró amb documentació al seu interior, que s'han introduït en el maleter d'un vehicle policial. Al costat dels agents que han participat en el registre domiciliari han sortit de l'edifici el secretari judicial i l'advocat de Jordi Pujol, Cristóbal Martell. Poc abans de les 10 hores havien abandonat l'edifici en cotxe, Jordi Pujol i la seva esposa, Marta Ferrusola. Per la seva banda, el fill menor dels Pujol, Oleguer, ho va fer a peu aprofitant la sortida dels seus pares.

El jutge de l'Audiència Nacional dirigeix el macrooperatiu policial dins de la investigació que es va iniciar el 2012 per frau fiscal i blanqueig de capitals de Jordi Pujol Ferrusola, conegut com Júnior. Els agents encarregats de l'operatiu avui pertanyen a la Unitat de Delinqüència econòmica i fiscal (UDEF). La policia, segons Europa Press, ha batejat l'operatiu amb el nom de 'Hades', que en la mitologia grega és el Déu dels morts. 

Els escorcolls d'aquest dimarts tindrien el seu origen en els documents remesos a l'Audiència Nacional per part de les autoritats andorranes com a part de la comissió rogatòria. Entre els papers s'hi trobaria un document enviat per l'expresident Pujol a Andbank en què admetria que la fortuna a nom del seu fill és seva, confessió que desmuntaria la pròpia versió sobre l'herència del seu pare Florenci que sosté des que va confessar al juliol de 2014.

En un recent informe remès al jutge d'instrucció de Barcelona, la Fiscalia Anticorrupció sosté que Jordi Pujol Ferrusola va dirigir “durant dècades” els negocis de la família, així com “actuacions dirigides a aconseguir el blanqueig dels capitals obtinguts”. El fiscal va demanar que s'ajuntessin les dues causes obertes contra la família -la confessió del pare, instruïda a Barcelona, i la del primogènit, a l'Audiència Nacional-, però l'expresident s'hi va oposar.

stats