Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

UGT i CCOO de Catalunya criden a votar massivament el 9-N

Josep Maria Àlvarez (UGT de Catalunya) i Joan Carles Gallego (CCOO de Catalunya)   Foto: EUROPA PRESS

Tomeu Ferrer

Barcelona —

En el procés cap a la consulta del 9N, els sindicats CCOO i UGT s'hi han mullat a fons. A tres dies del vot, els secretaris generals de les centrals catalanes han fet una roda de premsa en què han fixat la posició de les seves organitzacions. Rotundament favorable a la consulta sobre el futur de Catalunya. En les actuals circumstàncies hi afegeixen un element de protesta contra la prohibició d'exercir el dret de vot. Però, a més, reclamen que les consultes s'estenguin a altres aspectes, com la sanitat, l'educació, els serveis públics o els drets socials i no quedin com una excepció.

En roda de premsa, tant Àlvarez, com Gallego han destacat que la mobilització del 9N ha de servir per a demostrar al govern central el rebuig majoritari de la població a l'autoritarisme i, al mateix temps han reclamat una consulta que tingui totes les garanties.

Els líders d'UGT i CCOO de Catalunya han declarat solemnement que el govern del PP ha vulnerat, amb la darrera impugnació al procés de participació, drets fonamentals com el de llibertat ideològica, d'expressió i la mateixa participació.

Àlvarez ha tirat en cara al govern central que intenti fer por als treballadors públics i ha recordat que els funcionaris que participin en la consulta diumenge vinent ho faran en tant que voluntaris com ho poden fer la resta de ciutadans. El secretari general d'UGT ha reconegut que les garanties democràtiques del procés de participació no són els d'una consulta organitzada pel govern i ho ha vinculat amb la prohibició del procés en el format original.

Joan Carles Gallego ha relacionat també la prohibició de la consulta catalana amb un context de creixent autoritarisme i centralització. Sense entrar en cap mena de posició sobre el vot, el dirigent de CCOO ha deixat clara la posició favorable a l'exercici del dret a decidir a Catalunya. En aquest sentit ha relacionat la prohibició catalana amb la que també ha decidit l'executiu espanyol respecte a Canàries on el govern de les illes volia posar a debat les prospeccions petrolieres que el Govern central ha aprovat i que, en opinió de molts canaris posa en perill el futur de la seva indústria turística.

Al seu torn, Àlvarez ha dit: “la participació al 9N és una gran oportunitat, amb independència del que votin, per fer arribar al govern central, que majoritàriament no aprovem la seva conducta”.

Els dos dirigents sindicals han constatat que el motiu de la consulta és dirimir un problema polític i que la millor fórmula per solucionar aquest tipus de contenciosos és el diàleg i la negociació.

Etiquetas
stats