Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Veïns de Barcelona aturen els busos turístics per protestar contra el turisme massiu

Acció contra el turisme massiu davant la Sagrada Família

Pau Rodríguez

Quan les campanes Sagrada Família assenyalaven les 11 del matí, un centenar de veïns i activistes de la zona han tallat el carrer Sardenya per aturar el bus turístic en senyal de protesta contra el “turisme massiu”, tal com constava a la pancarta que han desplegat davant la façana del temple. Simultàniament, membres de l'Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS), el col·lectiu que ha convocat la concentració, paralitzaven el recorregut del bus turístic en cinc punts més de la ciutat: Gràcia, Drassanes, Vila Olímpica, Espanya i plaça Antoni Maura.

Davant l'atònita mirada dels centenars de turistes que s'aplegaven com cada dia al voltant del temple, els manifestants, al crit de “stop turisme massiu”, han esgrimit pancartes on s'hi llegia “No volem una Barcelona de parc temàtic” o “No al monocultiu turístic”. A través del seu manifest, que han repartit en forma de fulls volants en català i anglès per a tots els turistes, els convocants han denunciat les conseqüències de l'actual model turístic, que van, segons es queixen, des de la dificultat de mobilitat en l'espai públic fins a la substitució d'habitatges de lloguer per pisos turístics. 

“Hem d'aturar aquesta disbauxa o acabarem com Venècia, volem barris vius”, es lamentava Joan Itxaso, portaveu dels manifestants i membre de l'Associació de Veïns de Sagrada Família. L'any 2015 van visitar el temple de la Sagrada Família 3,7 milions de persones, i enguany esperen que se superi aquesta xifra. 

“No és qüestió ja de que no puguem passejar per segons quines zones perquè estan plenes de turistes”, es lamentava la veïna Elisabeth Gallardo, “és que ens estan canviant la identitat del barri amb cadenes de menjar ràpid i botigues de souvenirs allà on hi havia comerç local”, sosté. Per fer les compres per casa seva, s'ha de desplaçar uns quants carrers més avall, explica. 

L'altre gran tema de conversa entre els qui han acudit a la protesta és la proliferació des de fa anys de pisos turístics al barri. “Els habitatges de lloguer s'estan substituïnt per habitatges d'ús turístic, amb uns preus inassumibles per a la població autòctona”, recollia el manifest. Gabriel Mercadal, un altre veí des de fa anys del barri, explica com algunes comunitats de veïns “s'estan buscant notaris per deixar clars en els seus estatuts que al seu edifici no hi hagi apartaments turístics, encara que siguin legals”. “És horrorós tenir un pis turístic dins una comunitat de veïns”, relata. No és el seu cas, però sí el d'altres veïns, assegura. 

L'acció de protesta ha conclòs al cap de mitja hora, temps durant el qual els activistes i veïns han aturat el trànsit del carrer Sardenya -bus turístic inclòs-, just al davant de la façana del temple. Alguns fins i tot s'han dedicat a explicar als turistes més curiosos els motius de la protesta. 

Etiquetas
stats