Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Victoria Álvarez revoluciona la comissió Pujol i acusa Camacho i Zaragoza d'encarregar la gravació

Victoria Álvarez a la comissió Pujol.

Siscu Baiges

Barcelona —

L’excompanya de Jordi Pujol Ferrusola, Victoria Álvarez, ha revolucionat avui la Comissió d’Investigació sobre Frau i Evasió Fiscals i les Pràctiques de Corrupció Política després de tractar de mentidera la presidenta del Partit Popular de Catalunya, Alicia Sánchez Camacho, i de dir que l’Oficina Antifrau de la Generalitat va passar a CiU tota la informació que li va subministrar sobre les actuacions irregulars del fill gran de l’ex-president de la Generalitat. La intervenció de Victoria Álvarez s’ha produït a la tarda, després que la presidenta del PP fes una llarguíssima intervenció matinal, que ha obligat a posposar per un altre dia dues de les compareixences previstes per avui, les de l’exsecretari d’Organització del PSC, José Zaragoza, i la del que va ser director de l’agència de detectius ‘Método 3’, Francisco Marco.

La sessió d’avui estava centrada a descobrir qui i per què va enregistrar en secret la conversa que van mantenir el 7 de juliol de 2010, Sánchez Camacho i Álvarez, al restaurant La Camarga. La presidenta del PP ha negat saber-ne l’autoria però Victoria Álvarez l’ha responsabilitzat a ella i a José Zaragoza. Textualment ha dit que ho van decidir després d'“una de les seves estones de lleure relaxat”. Una detectiu espontània, Maite Francès, s’ha sumat a la versió d’Álvarez, des de la tribuna de convidats a la Comissió, i ha escridassat Sánchez Camacho, després que acabés la seva compareixença. Francès ha dit que hi ha dues versions enregistrades del dinar: una, de 3 hores i mitja, i una altra, de 2 hores i 22 minuts, que és la que ha circulat fins ara i que van escoltar els diputats de la Comissió després que els l’entregués el propi Jordi Pujol Ferrusola el dia que va comparèixer-hi.

La llarga durada de les intervencions ha impedit saber com respondria Zaragoza a aquestes acusacions. Victoria Álvarez ha dit que va coincidir amb l’exsecretari d’Organització del PSC en un trajecte de l’AVE entre Barcelona i Madrid i li va demanar explicacions, sense obtenir cap explicació per part d’ell.

Álvarez ha contradit la versió de Sánchez Camacho sobre la seva relació personal després del famós dinar enregistrat. La presidenta del PP ha dit que no hi havia mantingut més contactes mentre que l’ex-companya de Jordi Pujol Ferrusola ha afirmat que s’han creuat infinitat de missatges telefònics i que, fins i tot, hi va haver una reunió d’ambdues en presència dels seus advocats. Victoria Alvarez ha dit que la van convèncer perquè es firmés un pacte de silenci amb Método 3 a canvi que Sánchez Camacho cobrés 80.000 euros i ella, 50.000. Però ha afegit que del seguiment del pacte se n’havia d’encarregar el PP català i que, passat els mesos, no en va saber res més i que, per aquest motiu, ha presentat una demanda per obtenir els diners que li van prometre.

Si pel matí, Sánchez Camacho ha mantingut debats força crispats amb la majoria dels diputats, per la tarda Victoria Álvarez quasi que s’ha divertit en l’estira i arronsa amb els diferents portaveus. Especialment tens ha estat el cara a cara entre la presidenta del PP i la portaveu de CiU, Meritxell Borràs, que l’ha acusat d’encobrir delictes i de ser portaveu de les clavegueres de l’Estat. D’altres portaveus, com el republicà Oriol Amorós i el socialista Jordi Terrades han retret Sánchez Camacho que no posés els fets en coneixement de la justícia fins dos anys després del dinar de La Camarga, sobretot els relatius als maltractaments denunciats per Victoria Álvarez per part de Jordi Pujol Ferrusola.

La compareixença de Victoria Álvarez ha reobert algunes portes que semblaven definitivament tancades en la investigació de la Comissió, quan ha dit que ha rebut informacions sobre l’origen dels diners del llegat que va reconèixer l’ex-president de la Generalitat Jordi Pujol que havia deixat el seu pare en comptes bancaris a l’estranger. “En dos o tres dies en podré donar més dades”, s’ha limitat a dir però ha avançat que són diners procedents de Banca Catalana.

També ha dit que un dels primers a rebre la gravació de la conversa amb Sánchez Camacho va ser l’aleshores ministre de l’Interior socialista, Alfredo Pérez Rubalcaba, i que aquest polític també va rebre una trucada de l’ex-president Pujol per demanar-li que apartés el seu fill gran de les investigacions sobre evasió fiscal que se li estaven fent. Segons ella, Jordi Pujol pare estava molt a sobre de les operacions financeres del seu fill gran, contràriament al que s’ha dit fins ara. “Trucava sovint al despatx del seu fill per interessar-se’n”, ha dit.

Encara més, Victoria Álvarez ha deixat caure que el president de la Generalitat, Artur Mas, va assistir a la inauguració del port de Rosario, on Jordi Pujol Ferrusola hi va fer una gran inversió, per raons més obscures que la simple representació institucional de Catalunya. S’ha afegint, rient, als que consideren Mas “el vuitè fill de Jordi Pujol”.

Després del seu pas per la Comissió, els seus membres s’hauran de replantejar algunes de les conclusions que havien adoptat fins ara i segurament reclamar la compareixença d’Alfredo Pérez Rubalcaba. Els que ja han anunciat que no compareixeran dilluns, com estava anunciat, són els ministres de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, i Hisenda i Administracions Públiques, Carlos Montoro, i el cap de gabinet de la presidència del Govern, Jorge Moragas.

Sobre qui va encarregar l’enregistrament famós no n’ha aportat cap novetat l’ex-gerent del PSC, Lluïsa Bruguer, i tot dependrà de les compareixences suspeses avui. No és de preveure, però, que ni Francisco Marco ni José Zaragoza aportin noves dades a la història d’espies que ha viscut, avui, el Parlament català. La versió d’Alvarez,que tant Zaragoza com Sánchez Camacho saben més del que expliquen, és la que, ara per ara, té més adeptes. Amb o sense “estones de lleure relaxat”.

Etiquetas
stats