Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

“Volem ser una alternativa al funcionament de la llista planxa”

Candidatura Barcelona Som Tothom

Arturo Puente

Barcelona —

¿Què diferencia la vostra candidatura?

A nivell programàtic hi ha poques diferències, el programa és molt compartit i les preocupacions són compartides entre tots nosaltres. La diferència rau en un tema metodològic. Creiem que l'important no és només on s'arriba si no com s'hi arriba, i si Podem està fent un discurs de democràcia i participació no pot fer dins una cosa diferent. A 'Barcelona som tots' la nostra gran preocupació ha estat confeccionar un projecte on la participació sigui màxima i una llista que sigui la més inclusiva possible.

Quan dius que dins no es pot fer una cosa diferent del discurs de fora, és perquè creus que a Podem o a altres candidatures s'està fent això?

Passa una mica, però partint que res és perfecte. Si ens comparem amb qualsevol altra formació política crec que cap està fent unes primàries tan obertes com les de Podem, però sí que es pot ser més obert encara. Hem vist com fins ara els processos s'han fet amb el sistema de llistes completes que, bé, és poc esportiu. El que fas així és garantir que tens un equip que ocuparà tots els llocs i pot ser que a nivell de participació interna no sigui l'opció més democràtica.

La vostra llista no està completa?

No. Aquesta és una de les nostres principals propostes. Hem fet una llista incompleta perquè, encara en el millor dels casos en què la nostra llista sortís completa, es reserven llocs que haurien de sortir d'altres llistes. Això amplia el marge de participació. Però a més, hem confeccionat el llistat obrint-la a qualsevol persona inscrita Podem Barcelona. Vam convocar a tots els que hi poguessin estar interessats i després vam votar en un formulari obert. Volem ser una alternativa al funcionament de la llista planxa.

Qui compon aquesta candidatura? Quins perfils hi ha?

Un grup de gent ens vam ajuntar i vam decidir fer un projecte i una llista que englobés totes les persones vàlides que pogués haver-hi a Barcelona i que estiguessin interessades, fent una convocatòria oberta. Per tant, tenim gent de tots els costats, gent que ha participat en cercles diversos. El secretari general que presentem va ser la persona més votada en aquella llista, és Toni Mateu, que porta anys treballant amb moviments veïnals i que coneix molt bé el territori i els seus problemes.

Com creus que s'ha d'organitzar el Consell Ciutadà de Barcelona després?

Barcelona té una casuística complexa. No és una ciutat on hi hagi un sol cercle, com passa en altres, aquí gairebé la meitat dels barris, més de 30, té un cercle propi. Per això no es pot fer un organisme de direcció de Barcelona que no inclogui aquests barris. Per a nosaltres és important que una vegada que aquest òrgan estigui confeccionat hi hagi un diàleg directe amb els cercles i que els cercles tinguin un cert àmbit de decisió en el Consell Ciutadà. Per tant, la nostra proposta és que hi hagi persones d'enllaç entre el cercle de barri i el Consell. Això garanteix una participació més directa.

Creus que el funcionament fins ara ha estat massa vertical?

La veritat és que no. S'han produït verticalitats, però no ha estat vertical de per si. És difícil criticar un procés en el qual tot ha estat obert i tot votat. Però sí que s'han produït algunes dinàmiques que afavoreixen que les iniciatives amb més suport mediàtic acabin tenint predominança. En el moment en què una llista té l'aval d'un nom molt conegut té avantatge mediàtic i avantatge en el procés. Però no és antidemocràtic, és, si es vol, menys participatiu. Com el fet de fer llistes completes en comptes d'obligar a triar cada persona, cosa que genera que totes les persones de la llista coneguda tinguin avantatge.

Penses que aquestes verticalitats són intencionades o inevitables?

¿Intencionades? Bé, no i sí. L'horitzontalitat és una de les bases de Podem, però hi ha models que funcionen millor i pitjor. Tenir un lideratge com el de Pablo Iglesias és una ajuda clara en les eleccions. Cal pensar que Podem estem aquí per canviar la política i per a això cal guanyar eleccions. Des d'aquest punt de vista, hi ha dinàmiques verticals de lideratge que són fins i tot necessàries. Però a nivell intern es pot establir mecanismes més inclusius i més participatius sense sacrificar la possibilitat de guanyar unes eleccions.

Quina seria la vostra aposta per a les municipals? ¿Aposteu per la confluència a Guanyem?

Crec que la idea de la confluència és una cosa molt compartida per part de totes les candidatures. La predisposició és a fer-la, però de moment s'ha de discutir i votar, per tant no hi ha res tancat. La nostra aposta és de presència, volem que tots els cercles de Barcelona tinguin paraula sobre el que ha de passar amb Guanyem.

Quines són les prioritats de la ciutat?

Abans de tot dir que des de Podem el que es farà és trucar als experts en aquests temes. Tots els moviments socials que porten treballant anys en aquestes temàtiques han de ser els principals impulsors de les solucions. Però entrant en les problemàtiques concretes, un és sens dubte els desnonaments. Aquest és un tema greu i prioritari, que està produint suïcidis. A més la malnutrició infantil creix, cada vegada els bancs d'aliments estan més plens de famílies que van a buscar cartrons de llet. Després hi ha assumptes com el de la Barceloneta, en què la majoria de veïns ja no poden viure al barri perquè està totalment venut als interessos turístics.

Com us posicioneu sobre el dret a decidir i la independència?

Els catalans tenen dret a decidir, igual que tots els espanyols. Però crec que Podem té una posició claríssima: s'ha de poder decidir. Podem no impulsa el sí ni el no, ni el sí-sí, ni el sí-no, ni tota aquesta mandanga que ens han venut. Però la seva aposta és que els catalans votin sobre el futur de Catalunya.

Quan li han preguntat a Iglesias, ell es remet a un procés constituent en clau espanyola, no a un referèndum a Catalunya.

Aquest és un assumpte complex, jo personalment no hi entraria. Jo crec que s'ha de decidir, però vetar que certes persones votin en realitat és poc participatiu. Dir que només poden votar els catalans perquè són catalans... jo ho trobo poc participatiu.

Etiquetas
stats