Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L'oposició encercla el president Mas al Parlament pel cas Palau

Mas retreu a Camacho que li falti sentit de mesura i diu que no va més enllà "per no ofendre-la".

Jordi Mumbrú

Barcelona —

Els partits de l'oposició s'han abraonat aquest dimecres sobre Artur Mas i el seu partit, CDC, acusat aquest pel jutge del cas Palau d'haver rebut comissions de Ferrovial a canvi d'adjudicar obra pública. Uns amb més duresa, com Ciutadans, que ha demanat dimissions, i altres amb certa moderació, com ERC, han carregat contra el president. Les contínues acusacions han disparat la tensió parlamentària i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, s'ha vist obligada a cridar a l'ordre en diferents ocasions.

En el primer ple del Parlament posterior al repunt dels casos de corrupció que esquitxen CiU i PP, hi havia dubtes de si Alicia Sánchez Camacho, tenint en compte la gravetat del cas Bárcenas, s'atreviria també -com ja van fer ahir la majoria de partits- a atacar Convergència. Doncs bé, la presidenta del PPC, que rarament es deixa guiar per la prudència, no ha dubtat a criticar CDC argumentant que en el seu cas “és el jutge qui acusa, no un presumpte corrupte que és a la presó”, en al·lusió a Bárcenas.

El primer de disparar, però, ha estat David Fernández, de la CUP, que ha criticat “la impunitat de la corrupció” i ha posat com a exemples els pactes amb la fiscalia -cas Turisme- i els constants indults a polítics condemnats. El president, Artur Mas, ha reconegut l’existència de corrupció, però ha assegurat que “la societat té instruments per defensar-se'n”, i ha recordat que també hi ha polítics i empresaris condemnats però que “se’n parla poc”.

Molt més dur ha estat Albert Rivera, de Ciutadans, que ha començat la seva intervenció recordant les acusacions de Pasqual Maragall: “Vostè té un problema, i es diu 4%”. Rivera ha dit que “ha arribat el moment d’assumir responsabilitats polítiques” i li ha ofert dues opcions: o assumeix la culpa i dimiteix o diu quins responsables del seu partit són culpables i els fa dimitir. “No faci vostè com Rajoy”, ha demanat. Mas ha recordat que les acusacions del 3% que va fer Maragall, en relació a comissions il·legals cobrades per CDC, ja es van investigar “i no van tenir més recorregut”. El president ha garantit que les adjudicacions a Ferrovial, que segons el jutge instructor es feien per cobrar comissions que ingressava CDC, eren legals i que aquesta constructora era “la que estava més ben situada”.

“Quina cara!”

Però qui ha elevat més la temperatura de la càmara ha estat Joan Herrera, d’ICV-EUiA. Dolgut per l’acord entre CiU i PSC que aquesta tarda evitarà que Agustí Colom, responsable de l’informe Crespo, pugui ser escollit Síndic de Comptes, Herrera ha atacat amb duresa. Ha criticat que el veto es deu a que és un síndic incòmode “perquè no va mirar cap a una altra banda”. Mas li ha retret que no s’hagués posat abans en contacte amb el president de CiU al Parlament, Jordi Turull, per pactar el nom de Colom, i Herrera s’ha indignat. Des de la seva bancada, ha començat a picar-se les galtes mentre cridava: “Quina cara!”. Davant el gest insòlit, un rumor ha cobert tota la sala. La presidenta ha cridat a l’ordre i Herrera ha hagut de fer grans esforços per calmar-se.

Però la pau ha durat poc. Alícia Sánchez Camacho utilitzat el cas Palau com a munició i de nou s’ha tornat a sentir un rumor i algunes rialles a la sala. La dirigent popular ha dit que en el cas Palau “és un jutge qui acusa, no un presumpte corrupte que està a la presó”. Sánchez Camacho s’ha animat amb la cridòria i mirant a ERC ha dit: “Ja sé que costa mantenir un govern així. Per cert, vostès van tenir un conseller que feia tràfic de tabac”, en referència a Jordi Ausàs. Mas, astorat, li ha respost: “Li falta una mica de sentit de la mesura, senyora Camacho, i no vaig més enllà per no ofendre-la”.

També Pere Navarro ha demanat explicacions a Artur Mas pel cas de les comissions de Ferrovial, i li ha exigit que deixi clar “si vostè és president gràcies a una campanya pagada amb diners bruts”. També li ha recordat que, segons va dir el propi Mas parlant de la llei de transparència, les responsabilitats polítiques s’han de prendre quan hi ha acusacions d’un jutge, com és el cas. Mas li ha respost que sí, que ho va dir, però ha recordat que en aquest cas concret no s’ha imputat a cap diputat de CDC.

Etiquetas
stats