Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La ONU advierte de que “las represalias son ilegales” a Israel e Irán
El Ayuntamiento de Marbella recalifica los terrenos de la mansión de la alcaldesa
Opinión - Cómplices de la impunidad de Israel. Por Rosa María Artal

En llibertat després de ser detinguts pels Mossos tres joves que apareixien al web de delació ciutadana

Els tres joves s'han presentat voluntàriament davant dels Mossos, que els han detingut

Oriol Solé Altimira

“Nosaltres sempre donem cara”. Així s'han expressat els tres joves en busca i captura que aquest dilluns s'han presentat voluntàriament a la conselleria d'Interior per ser identificats. Els Mossos d'Esquadra els han detingut i els han traslladat a la comissaria de les Corts, d'on han sortit en llibertat després de més de tres hores. El jutjat d'instrucció 5 de Barcelona els investiga per un presumpte delicte de desordres públics durant la vaga general del 29 de març de 2012.

Els tres militants de l'esquerra independentista van ser identificats gràcies al web de delació ciutadana que la conselleria d'Interior va activar després de la jornada de vaga general. A més d'entregar-se voluntàriament, els joves han instat que la conselleria d'Interior “doni la cara” sobre la “persecució política” que, al seu parer, pateixen. “Interior no ens ha explicat d'on van treure les nostres fotos”, ha afirmat un dels joves.

El web, que a dia d'avui està inactiu i pendent d'un recurs del Tribunal Suprem sobre la seva legalitat, va ser retirat a les poques setmanes de publicar-se per les crítiques rebudes de diversos col·lectius, que la consideraven una vulneració dels drets fonamentals. No obstant això, CiU, PP i Ciutadans van avalar-la posteriorment, de manera que diverses entitats temen que pugui tornar a posar-se en marxa.

El jutge va ordenar la detenció dels tres militants per sotmetre'ls a una pericial fisonomètrica, en què els Mossos d'Esquadra els han de fotografiar amb una vestimenta i posició semblant a la que apareixien al web de delació. La defensa dels joves entén que aquesta prova vulnera el seu dret a la defensa. Si el cas arriba a judici, els joves s'exposen a penes d'entre sis mesos i tres anys de presó.

Els tres joves formen part del centenar d'investigats que va deixar la vaga general del 29-M a Barcelona. La meitat dels processos han acabat en absolució, mentre que un 25% amb condemnes menors i la resta està pendent de judici.

Els joves, acompanyats per diputades de la CUP com Anna Gabriel i Mireia Vehí, així com per col·lectius de treballadors com Les Kellys i els vaguistes de Telefónica, han ofert una roda de premsa davant de la conselleria d'Interior per “donar la cara”. Així mateix, han carregat contra el web de delacions i han assegurat que es tracta d'una “condemna sense judici”. “Portem quatre anys perseguits perquè no s'ha respectat la nostra presumpció d'innocència ni el nostre dret a la pròpia imatge”, han afegit.

Els tres investigats són membres d'organitzacions de l'esquerra independentista catalana –dos de la branca juvenil Arran i un del sindicat COS. “Estem perseguits per lluitar contra la reforma laboral”, han conclòs.

Etiquetas
stats