Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Airbnb recorrerà les multes de l'Ajuntament de Barcelona per anunciar pisos turístics iŀlegals

Turistes a Barcelona

Oriol Solé Altimira

La croada de l'Ajuntament de Barcelona contra els pisos turístics il·legals té tant a particulars com a plataformes digitals en el punt de mira. Una de les webs més populars i amb més oferta de lloguer vacacional (legal i il·legal), Airbnb, ha anunciat la seva intenció de recórrer totes i cadascuna de les sancions que li imposi el consistori. Segons el parer de la companyia, tant les dues multes que ja li han caigut com les que poden venir si segueix anunciant pisos turístics sense llicència són contràries a la legislació comunitària, ja que responsabilitzen Airbnb d'infraccions comeses per tercers.

L'Ajuntament va multar al desembre de 2015 Airbnb i una altra plataforma d'allotjament, HomeAway, amb 60.000 euros per publicitar a les seves webs pisos turístics il·legals i no respondre els seus requeriments. Vist el poc efecte dissuasori de la multa, el consistori va anunciar sancions de fins a 600.000 euros si comprova que Airbnb o altres plataformes segueixen oferint habitatges de lloguer turístic sense llicència.

Un portaveu de la companyia, en declaracions a Efe, ha lamentat la multa ja que ha considerat que la plataforma és “part de la solució a Barcelona”. Segons el citat portaveu, els anunciants de pisos a Airbnb “ajuden a deslocalitzar els visitants i els beneficis més enllà de les zones turístiques habituals, aconseguint que arribin a més comunitats i comerços”.

Segons el parer d'Airbnb, la plataforma no pot obligar a complir les normes de cada ciutat als seus anunciants. No opina el mateix l'Ajuntament de Barcelona, que veu en el lloguer turístic il·legal (especialment el de pisos sencers, més que en el d'habitacions) una forma de negoci per molts propietaris del qual les plataformes digitals que els anuncien també se'n beneficien.

Mostra d'això és que cap propietari de pis turístic il·legal s'ha volgut acollir a l'oferta municipal de condonar la multa a canvi de cedir-lo al parc de lloguer social. “A la gent no li surt a compte condonar perquè hi ha un negoci al darrere”, va declarar aquest dimecres la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin.

I és que Airbnb va camí de convertir-se en el primer anunciant de pisos de Barcelona. Segons el portal insideairbnb.com, que monitoritza la plataforma, Airbnb disposa de 7.871 apartaments sencers a Barcelona per llogar. L'oferta legal de pisos turístics a Barcelona, congelada des de l'últim any de govern de Xavier Trias, és de 9.606 habitatges. L'Ajuntament no vol donar més llicències per pisos turístics, tot i que el pla que regulava aquesta intenció ha rebut una allau d'al·legacions.

Etiquetas
stats