Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

BComú porta al ple una moció per demanar l'indult dels condemnats per 'Aturem el Parlament'

Manifestació al carrer Pelai en suport als condemnats a presó per Aturem el Parlament

Arturo Puente

Barcelona en Comú presentarà al ple d'aquest divendres a l'Ajuntament de Barcelona una proposició per reclamar l'indult per als condemnats pels incidents de l'acció Aturem el Parlament i instar a Govern i Parlament, que es van presentar a l'acusació contra ells, per que realitzin les accions necessàries perquè els 8 joves no entrin a la presó.

El text expressa a més la preocupació de l'Ajuntament pel que considera unes penes “severes i desproporcionades” de 3 anys que, recorden, s'imposen quan els magistrats reconeixen que no està provat que els condemnats participessin en cap agressió física als diputats.

La declaració, impulsada pel tercer tinent d'Alcaldia, Jaume Asens, ha estat pactada amb la CUP, grup que durant l'última setmana ha presentat mocions de suport als condemnats d'Aturem en Parlament tant al Consell de l'àrea metropolitana com a la Diputació, tot i que cap de les dues va prosperar, la primera per no ser admesa i la segona per falta de suport dels grups. Aquest divendres s'espera que ERC acabi donant suport a la proposta al ple de la ciutat, donant vots favorables després d'haver presentat dues esmenes de caràcter “tècnic”, segons han explicat fonts del grup municipal.

Perquè el ple municipal acabi fent seva la declaració institucional seran necessaris més suports a més dels de BComú, ERC i la CUP, o bé comptar amb les abstencions de CiU o PSC. No obstant això cap dels dos grups municipals havia definit la seva posició a última hora de dijous.

Els condemnats pels fets d'Aturem el Parlament, una manifestació que va envoltar el Parlament de Catalunya el 15 de juny de 2011 per a protestar contra les retallades socials que es van aprovar en el ple d'aquest dia, van ser absolts en primera instància per l'Audiència Nacional en entendre que els acusats “van exercir el dret fonamental de manifestació, sense que pugui imputar cap acte que pogués significar un excés o abús”. No obstant això, després dels recursos de la fiscalia, la Generalitat i al Parlament, el Tribunal Suprem va revocar l'absolució de 8 dels acusats i els condemna a 3 anys de presó.

La declaració presentada per BComú considera que la sentència “els condemna per la seva presència activa en el lloc dels fets”, ja que reconeix que no està provat que participessin en cap acte violent, per la qual cosa “l'agressió protagonitzada per un grup seria, així, atribuïble també a la resta”. “Amb això, els centenars de manifestants que es trobaven allà podrien haver comès el mateix delicte contra les institucions de l'Estat atribuït als ara condemnats”, prossegueix la declaració.

A més recorda el vot particular emès pel magistrat Perfecto Andrés, que va considerar: “Agitar els braços o cridar no pot suposar en cap cas força, violència, intimidació ni amenaça greu. Tampoc el simple fet de participar en la concentració”. El magistrat que es va oposar a la condemna va assegurar en el seu vot particular que “en el dret penal, el principi de responsabilitat individual està renyit amb els càstigs col·lectius”.

Etiquetas
stats