Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Barcelona formarà els agents de la Guàrdia Urbana per detectar casos d'islamofòbia i d'odi

Jaume Asens ha presentat el pla i les propostes contra la islamofòbia

Yeray S. Iborra

El pla contra la islamofòbia presentat aquest dimarts per l'Ajuntament de Barcelona, una de les prioritats del govern municipal per a aquest exercici, afegirà a la instrucció de la Guàrdia Urbana la islamofòbia i l'aporofobia –l'aversió a les persones pobres– com a forma de discriminació. Amb aquesta comesa, el consistori potenciarà la formació de la policia sobre aquests dos àmbits.

La complicitat de la Guàrdia Urbana pretén evitar delictes d'odi com el succeït fa uns mesos a la ciutat, quan una dona embarassada que feia servir nicab a Ciutat Vella va ser agredida.

No va ser un cas aïllat, ja que s'estima que –segons dades de la Fiscalia– els delictes d'odi en general van augmentar a la província de Barcelona el 2015, amb 232 denúncies: un 19% més que el 2014 i un 40% més que en 2013. El tinent d'alcaldia de Transparència, Jaume Asens, ha restat transcendència a l'augment, considerant que pot ser degut al fet que els ciutadans denunciïn més aquests casos.

La Guàrdia Urbana no serà l'única policia en alerta per delictes d'odi i discriminació. També es reforçarà la coordinació amb la Fiscalia i els Mossos d'Esquadra i els mecanismes propis de l'Ajuntament.

Amb l'objectiu d'evitar aquests delictes, el pla preveu crear un Observatori de Delictes i discursos d'Odi per monitoritzar els casos d'islamofòbia i elaborar un arxiu sobre delictes i discursos d'odi, mitjançant un òrgan inclòs a l'Oficina per la No Discriminació.

Asens ha defensat la necessitat del pla “en un moment en què els atacs, les agressions i les expressions d'odi estan en auge” als Estats com Holanda, Alemanya, Polònia i els Estats Units. El tinent d'alcaldia ha garantit que la situació a Espanya és millor però que no pot baixar-se la guàrdia.

Finalment, per a visibilitzar la islamofòbia com a forma de discriminació, el pla preveu una campanya cap a la ciutadania i les comunitats musulmanes i també per als treballadors municipals.

Sancions contra les discriminacions

L'Ajuntament de Barcelona ha creat un pla “pioner”, segons ha considerat Asens, per combatre la islamofòbia amb prevenció, sensibilització i garantia contra discriminacions. El mateix Asens ha avançat que estudien la possibilitat d'incloure en l'Ordenança de Convivència –coneguda com la del civisme– sancions vinculades a aquestes manifestacions d'odi que no arribin a constituir delicte.

“Així, quan no siguin delicte, podrien ser tractats per la via administrativa” a través de noves infraccions que encara estudien si incloure en l'ordenança, la reforma podria aprovar d'aquí a un any, ha dit Asens en roda de premsa.

Asens ha destacat que el pla municipal contra la islamofòbia pretén combatre els discursos d'odi construïts en base a prejudicis i estereotips que amenacen la cohesió social i el model de convivència de Barcelona, en un pla que és el “primer de l'Estat amb aquestes característiques” i que compta amb 21 mesures de prevenció i 7 de garanties en cas de patir discriminació.

'No', de nou, a una gran mesquita

“Les mateixes comunitats musulmanes no ho van plantejar com una gran prioritat”, ha dit la comissionada d'Immigració, Lola López, sobre una gran mesquita a Barcelona. López manté el 'no' del consistori, com ja va explicar a Catalunya Plural, i insisteix en la idea de prioritzar i millorar els centres de culte dels barris dels que ja disposa la comunitat musulmana.

La comissionada també ha explicat que en els últims mesos l'obertura d'un nou oratori ha generat rebuig veïnal en un barri de la ciutat que no han volgut concretar. López ha ressaltat, això sí, que la situació “s'ha resolt després d'un procés d'acompanyament i empoderament de la comunitat”, a més s'ha compromès a elaborar un protocol per si es donen nous casos de rebuig.

Etiquetas
stats