Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La confesión de la pareja de Ayuso desmonta las mentiras de la Comunidad de Madrid
El plan del Gobierno para indemnizar a las víctimas de abusos agita la Iglesia
Opinión - El pueblo es quien más ordena todavía. Por Rosa María Artal

Barcelona ha adjudicat 500.000 euros des de 2010 a Efial, empresa investigada pel 3%

A Lloret, per la mateixa operació Térmyca van ser detinguts el secretari i l'interventor del municipi

Yeray S. Iborra

La trama de corrupció que investiga el jutge de El Vendrell com a peça separada del cas 3% destapat a Torredembarra va viure la setmana passada un nou capítol, on la Guàrdia Civil va iniciar l'investigació de l'empresa Efial i, en concret, les adjudicacions rebudes per aquesta consultora de diferents ajuntaments de l'Estat. Tot i que el consistori de Barcelona no va ser escorcollat, sí que va rebre la petició d'informació, com a ajuntament que ha contractat amb Efial.

Segons les dades demanades per aquest diari, l'Ajuntament Barcelona ha subscrit contractes amb Efial per valor de 493.575,63 euros des de l'any 2010. La xifra correspon a 38 contractes —considerats menors, de fins a 18.000 euros— signats en la seva majoria durant el govern de Xavier Trias. L'any 2014 es dona la xifra més alta de contractació del període analitzat: l'Ajuntament convergent va adjudicar 283.941,86 euros.

El govern de Barcelona en Comú ha rebaixat la xifra des de l'entrada a l'Ajuntament fins a 80.713,01 euros (vuit contractes), corresponents al període que va des de maig de 2015 fins al dia d'avui. L'últim contracte amb l'empresa es va adjudicar el maig passat. L'Ajuntament, per mitjà de l'Oficina de Transparència ha inventariat tots els contractes amb Efial des de 2010.

L'any 2010, amb el socialista Jordi Hereu a l'alcaldia, es van adjudicar 12.990,96 euros. Al 2011 no es registra activitat entre l'empresa i l'ajuntament. És a partir d'aquest anys, amb l'entrada del govern de Xavier Trias, que es signen la majoria de contractes, 28 de 38. A partir del 2012, el creixement de contractació amb l'empresa és exponencial. El mateix 2012 la xifra s'eleva fins als 28.979, 20 euros i l'any 2013 són 86.950 euros adjudicats. Al 2014 es toca sostre, amb 283.941,86 euros.

Efial, empresa de consultoria que havia treballat amb 80 municipis, inclosos diferents Ajuntaments governats per CiU, va protagonitzar el passat 7 de juliol una serie de detencions relacionades amb la trama Termyca: el jutge investiga irregularitats en externalitzacions de serveis municipals cap a l'empresa Efial. La Guàrdia Civil i la Fiscalia Anticorrupció van desplegar una operació amb epicentre a Tarragona, que va acabar en la detenció de dotze persones, a més de vuit registres a diferents ajuntaments catalans. Durant la mateixa operació es va demanar informació a quinze consistoris més, entre ells el de Barcelona. L'operació s'ha estès a la resta de l'Estat.

La Fiscalia Anticorrupció va topar Efial durant les investigacions de l'anomenat cas del 3%, una trama de comissions il·legals a Convergència sorgides arran d'una denúncia d'ERC a l'ajuntament tarragoní de Torredembarra. Altres denúncies de regidors van impulsar la investigació d'Efial, que ha desembocat en l'operació Térmyca. L'operatiu també inclou quatre registres a Andorra.

Etiquetas
stats