Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda busca reconstruirse ante el nuevo ciclo político
El PP de Ayuso bloquea la investigación de los negocios de su pareja
Opinión - 'Un español cuenta algo muy sorprendente', por Isaac Rosa

Barcelona impulsa una cooperativa per donar sortida laboral als manters

Un venedor ambulant al passeig Joan de Borbó

Yeray S. Iborra

Després de setmanes de desavinences entre l'Ajuntament de Barcelona i els venedors ambulants, per fi una mesura ha plogut al gust de tothom. El govern d'Ada Colau ha anunciat aquest dimecres la creació d'una cooperativa mixta que donarà feina a una vintena de venedors ambulants, a més de l'ampliació dels plans d'ocupació en 40 places, que se sumen a les 11 actuals. El Sindicat Popular de Venedors Ambulants ha qualificat l'acció, en declaracions a aquest diari, com un “primer pas” per a l'entesa entre la institució i el col·lectiu.

Es tracta doncs de les primeres mesures del pla d'acció social que l'Ajuntament va anunciar després d'una reunió amb el Síndic de Greuges, la conselleria d'Interior i la subdelegació del govern. Aquest primer paquet de mesures arriba després de setmanes de negociació amb el sindicat de manters. Fonts properes a les negociacions asseguren que després de quatre trobades s'ha arribat a un primer acord que ha acontentat a les dues parts. “Per primera vegada s'han deixat de banda les paraules i s'han concretat alguns fets”, ha destacat a Catalunya Plural el portaveu del Sindicat Popular de Venedors Ambulants, Aziz Faye.

L'Ajuntament impulsarà amb l'ajuda de quinze manters una cooperativa d'“inclusió” –citen fonts del consistori– que els propis manters gestionaran i que acabarà donant feina a 25 venedors abans del 2018. Seran els propis treballadors els que decidiran l'activitat de l'empresa, que encara no es coneix. Per tal de dur a terme la iniciativa, el consistori seleccionarà quinze manters que hauran de demostrar que viuen a Barcelona des de fa més d'un any i que no tenen antecedents penals. En cas que no hagin estat empadronats durant el darrer any, els venedors podran aportar el certificat emès per una entitat de la Xarxa d’Acollida. L'objectiu del govern de Colau és que es generi un “espai de coordinació tècnica dels dispositius impulsats per l’Ajuntament i els manters” a l’hora d’atendre les necessitats del col·lectiu.

L'Ajuntament amplia les places dels plans d'ocupació

A més de la cooperativa, l'Ajuntament ampliarà a 40 places els plans d'ocupació per a venedors ambulants. Els manters seleccionats rebran formació i tindran un contracte de treball (d'obra i servei) per un període de 12 mesos, amb una jornada de 37 hores i mitja setmanals. El consistori oferta, entre d'altres, deu places de dinamitzador d'espais comunitaris, quinze llocs de manteniments de pistes esportives d'escoles públiques i quinze llocs més de manteniment d'equipaments i espai públic. A més, per a les 40 places se seleccionaran persones sense permís de residència: “Pot ser una bona manera de regularitzar la situació d'alguna companys”, ha afegit Faye. Per la seva banda, l'Ajuntament ha qualificat la mesura de “pionera”. 

El col·lectiu ha rebut la notícia amb entusiasme, tot i que manté la prudència. Fa unes setmanes, el Sindicat Popular de Venedors Ambulants denunciava que de les 11 places a Mercabarna anunciades pel consistori com a part dels plans d'ocupació, només quatre havien estat aprofitades pels venedors.

La mesura però desencalla la relació entre el govern municipal i el col·lectiu després d'un tens mes de juliol i agost on els manters han reiterat la denúncia de “mà dura” del govern de Colau i que, com a últim episodi, va desembocar en la detenció de quatre venedors ambulants, ara en llibertat provisional. Els manters han protagonitzat diferents mobilitzacions en resposta a les accions de l'Ajuntament, entre d'altres per a demanar l'excarceració de S. M. i l'alliberament de I. S., internat al CIE de la Zona Franca.

Campanya informativa per a manters

Si bé fa unes setmanes l'Ajuntament va posar en marxa una campanya dirigida a la ciutadania per a evitar la compra de productes provinents del top manta, ara el consistori engega una acció informativa dirigida als manters. La campanya té per objectiu informar els manters que realitzen una activitat no permesa que “tenen a la seva disposició recursos municipals per garantir els seus drets”.

Per tal d'arribar a tot el col·lectiu, l'Ajuntament té previst distribuir en equipaments públics, i també al carrer per mitjà d'educadors socials, prop de 5.000 fulletons informatius en diferents idiomes: castellà, català, francès, anglès i wòlof.

Una primera versió d'aquest article xifrava en 20 les places dins dels plans d'ocupació pilot de l'Ajuntament, quan es tracta d'11 les places ofertades inicialment pel consistori per treballar a Mercabarna.

Etiquetas
stats