Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Les bases de Barcelona en Comú avalen l'entrada del PSC al govern municipal amb un 62,5%

Ada Colau i Jaume Collboni, a la presentació de la Proposta d'acord de Govern d'Esquerres

elDiario.es Catalunya

El pas del PSC per l'oposició de l'Ajuntament de Barcelona ha durat cinc anys. Les bases de Barcelona en Comú han avalat aquest dijous amb un 62,5% de vots a favor el pacte que van presentar divendres passat Ada Colau i Jaume Collboni, pel qual els socialistes tornen al govern municipal assumint la segona tinença d'alcaldia i diverses carteres. Un 32,8% dels participants ha votat en contra del pacte i un 4,7% ha votat en blanc. La participació ha estat baixa, del 27,6%: han votat 2.599 persones de les 9.422 amb dret a vot del partit d'Ada Colau.

En un comunicat, l'organització ha valorat que la participació a la consulta interna “demostra l'interès de la ciutadania inscrita al registre de Barcelona en Comú per la política de pactes de l'organització”.

L'aval de les bases de tots dos partits era últim pas per ratificar l'entrada del PSC al govern, negociada des de fa diversos mesos i a la qual Barcelona en comú pretenia que ERC se sumés. La setmana passada dues formacions ja van anunciar el nou organigrama de càrrecs i funcions d'un govern municipal de coalició BComú-PSC. El líder socialista al consistori, Jaume Collboni, assumirà la segona tinença d'alcaldia i el seu partit tindrà responsabilitats clau en les àrees de Promoció Econòmica, Serveis Socials, Mercats, Patrimoni, Cultura, en les relacions entre l'Ajuntament de Barcelona i l'Estat i la Generalitat, a més del control de diverses empreses públiques i organismes autònoms, com Fira de Barcelona.

Precisament un dels nomenaments anunciats per part del PSC havia provocat tal malestar a les bases de BComú que finalment els socialistes van decidir prescindir de Xavier Marcé com a comissionat de Cultura. Tal com va avançar Catalunya Plural, diversos militants del partit d'Ada Colau van fer notar el seu disgust pel fet de col·locar al capdavant de l'àrea de Cultura del consistori a Marcé, home de confiança de Collboni, exlíder patronal i vicepresident de la productora teatral Focus.

Per la seva banda, la militància socialista va donar suport amb un 89% de vots a favor i una participació el 38% el pacte perquè el PSC s'integri en el govern d'Ada Colau. El nou govern barceloní guanyarà en estabilitat al passar d'11 regidors a 15, malgrat la qual cosa es trobarà encara en minoria enfront dels 29 de l'oposició. A més, les formacions d'esquerres, com ERC o la CUP, han mostrat el seu rebuig al nou pacte i han assegurat que serà més difícil arribar a acords amb el govern.

Un dels fets més controvertits de l'acord de l'alcaldessa amb el PSC és que el líder socialista, Jaume Collboni, assumirà el tercer càrrec de més responsabilitat del consistori malgrat estar imputat per un presumpte delicte de tràfic d'influències en el cas Mercuri, un trama de corrupció en què estan implicats diverses dotzenes de càrrecs socialistes de l'àrea metropolitana. Tant Barcelona en comú com PSC confien que la jutgessa aixecarà la imputació al socialista quan revisi la peça.

Etiquetas
stats