Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

Barcelona presentarà una querella contra el redactor de la sentència de mort de Puig Antich

Salvador Puig Antich, en una imatge d'arxiu

Yeray S. Iborra

Aquest dijous es complien 43 anys de la mort amb garrot vil de Salvador Puig Antich. Un dia després d'aquesta data, l'Ajuntament de Barcelona ha anunciat que es querellarà contra els crims del franquisme, començant per interposar una querella contra el redactor de la sentència de mort de Puig Antich, Carlos Rey. Amb aquest objectiu, el Govern d'Ada Colau portarà una moció al ple d'aquest mes de març.

La moció, segons ha asseverat l'Ajuntament de Barcelona, ha estat consensuada amb associacions de víctimes del franquisme i associacions memorialistes. “Aquest és un acte de justícia, un acte amb càrrega simbòlica especial”, ha explicat aquest divendres el tinent d'alcalde de Transparència, Jaume Asens, envoltat per tres de les germanes de Salvador Puig Antich, a més de sindicats i diverses entitats. Asens ha fet valdre la tasca d'aquestes entitats, i ha fet èmfasi en el fet que la iniciativa “la pren el consistori perquè no la prenen altres”.

L'Ajuntament de Barcelona ha assenyalat en diverses ocasions durant la compareixença que “esgotarà les vies legals” per esclarir els crims franquistes. La primera d'aquestes accions serà preparar el terreny al plenari per a interposar una querella contra Carlos Rey, militar participant del Consell de Guerra contra Puig Antich l'any 1974.

En l'actualitat, Rey exerceix d'advocat, i ha estat per exemple defensor d'Alícia Sánchez Camacho en el cas de la Camarga. L'advocat està imputat en la causa argentina contra els crims del franquisme.

En la mateixa línia, Jaume Asens ha recordat el compromís de l'Ajuntament de Barcelona amb la memòria històrica. El consistori ja es va personar en la querella presentada per l'Associació AltraItalia contra els bombardejos a la ciutat l'any 1937. A més, l'Executiva de Colau va participar fa unes setmanes en una trobada a Pamplona per impulsar una xarxa (Xarxa de Ciutats per la Justícia) contra la impunitat del franquisme i ha posat en pràctica polítiques com la retirada de plaques franquismes a la ciutat de Barcelona.

Etiquetas
stats