Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Una denuncia de la extrema derecha lleva al límite al Gobierno de Sánchez
Crónica - El día que Sánchez se declaró humano. Por Esther Palomera
Opinión - El presidente Sánchez no puede ceder

Barcelona crea un protocol per evitar discriminacions a entitats religioses a l'espai públic

Concentració a Barcelona en contra de la islamofòbia

Yeray S. Iborra

L’Ajuntament de Barcelona defensarà per mitjà d'un protocol –una mesura de govern– que les demandes de celebració d’activitats puntuals per part d’entitats religioses a equipaments municipals o a la via pública siguin respostes amb criteris tècnics. “De forma justa i equànime”, ha defensat el consistori aquest dilluns. Segons l'Ajuntament, fins ara, la disparitat de criteris en l'accés a l'espai públic provocava situacions discriminatòries.

Una processó, la visita d'un líder religiós o una representació religiosa al carrer. Fins ara aquestes manifestacions eren motiu de respostes desiguals per la manca d'un document que especifiqués quina d'aquestes complia amb les exigències de l'Ajuntament i quina no. La resolució d'aquestes situacions requeia en personal tècnic sense una directriu clara. El protocol pretén facilitar als treballadors municipals aquesta tasca: “Volem proporcionar eines als treballadors municipals que gestionen les peticions i a les entitats que demanen organitzar activitats a l’espai públic”, ha destacat el consistori.

En la mateixa línia, l'Ajuntament també destinarà 30.000 euros a l'elaboració d'un pla de formació en diversitat religiosa i unes guies per a la gestió de la diversitat religiosa.

Amb aquesta aposta l'Ajuntament remarca com una de les seves prioritats el ple exercici del dret a la llibertat religiosa. Per aquest motiu, també augmentarà en un 50% les subvencions per adequar espais de culte que es trobin en “situació de precarietat”. Actualment es compten 513 centres de cultes de 21 tradicions religioses diferents (la meitat de Cristianisme Catòlic).

Com ja va avançar la Comissionada d’Immigració, Interculturalitat i Diversitat, Lola López, en una entrevista amb Catalunya Plural, l'Ajuntament “no cedeix espais de cap tipus ni construeix [en referència a l'estudi sobre islamofòbia encarregat pel mateix consistori que recomanava l'obertura d'una gran mesquita] per a les comunitats religioses, però pot donar-li suport per a petites adaptacions si l'espai està en unes condicions dolentes”.

Així mateix, també s’augmentaran un 7% les ajudes que reben les entitats religioses. Això suposarà, de retruc, reforçar l’Oficina d’Afers Religiosos (OAR) que, des de l'any 2005, assessora les entitats religioses de la ciutat en tots els processos que duen a terme relacionats amb l’Ajuntament de Barcelona. El consistori destinarà a aquest espai 35.000 euros en els pròxims tres anys.

“S’entén laïcitat no com l’absència del fet religiós en l’espai públic, sinó com el marc de relacions segons el qual, des de la democràcia i la garantia dels drets fonamentals, totes les expressions de consciència (religioses o no) poden conviure en plena igualtat i respecte”, ha conclòs aquest dilluns Lola López en compareixença, poc abans que representants jueus, islàmics, evangèlics i catòlics valoressin com a positiva la iniciativa del consistori.

Etiquetas
stats