Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Barcelona retira la medalla d'or a la infanta Cristina

La infanta Cristina en un cotxe descobert el dia del seu matrimoni a Barcelona amb Iñaki Urdangarín

Oriol Solé Altimira

La infanta Cristina de Borbó es quedarà sense la medalla d'or de Barcelona, la màxima distinció que atorga la ciutat. Així ho ha decidit la comissió de Presidència del consistori a iniciativa d'ERC. A més dels republicans, els grups de Barcelona en Comú, CiU, PSC i la CUP han donat suport a la proposta, que arriba nou dies després que la infanta s'assegués al banc dels acusats del judici pel cas Nóos. Ciutadans i el PP s'han abstingut, en una votació que ha estat nominal, apel·lant a la presumpció d'innocència.

En concret, la proposició d'ERC demana iniciar els tràmits per revocar el guardó a la infanta, així com a informar-la perquè no faci servir la medalla en actes públics ni utilitzi el tractament d'“excel·lentíssima senyora”, com li dóna dret la medalla. També insta a Cristina a “retornar” la medalla.

El regidor d'ERC, Jordi Coronas, ha defensat la iniciativa perquè, segons la seva opinió, la infanta ja no és “mereixedora” de la medalla de la ciutat al figurar, a títol lucratiu, en “un cas d'immoralitat, corrupció i nepotisme” com és el cas Nóos. El regidor de CiU (que va impedir que es retirés la medalla a la infanta en 2014), Joaquim Forn, ha considerat que la imputació de la infanta és un “motiu objectiu” per demanar la revocació de la medalla.

PP i Ciutadans han apel·lat a la presumpció d'innocència de la infanta per fonamentar la seva abstenció. La regidora popular Ángeles Esteller, a més, ha titllat la iniciativa d '“oportunista”. “La presumpció d'innocència hi és, però hi ha una afirmació que ha estat partícip a títol lucratiu”, ha respost Coronas.

D'altra banda, el primer tinent d'alcaldia, Gerardo Pisarello, ha obert la porta a iniciar a Jordi Pujol el mateix procediment de retirada de la medalla concedida a la infanta. L'expresident de la Generalitat ja va retornar la distinció després de fer pública la seva fortuna oculta a Andorra, atenent d'aquesta manera la petició de l'anterior alcalde, el convergent Xavier Trias. La medalla de Pujol, doncs, està retornada, però no retirada formalment.

Un regal de boda

Barcelona va concedir la medalla d'or a Cristina de Borbó fa gairebé vint anys, coincidint amb el seu casament amb Iñaki Urdangarín. L'enllaç es va celebrar amb tota la pompa a la catedral de Barcelona el 4 d'octubre de 1997. Per aquella època l'alcalde era Pasqual Maragall i a l'oposició, com a líder municipal de CiU, hi havia Miquel Roca, que avui capitaneja la defensa de la infanta en el cas Nóos.

Ha plogut molt des del casament de la infanta a Barcelona. El cas Nóos va destapar el major escàndol de corrupció vinculat a la família reial espanyola. Un tribunal de Palma de Mallorca decidirà en poques setmanes si Cristina de Borbó és finalment jutjada per dos delictes fiscals en grau de cooperadora.

Precisament l'esclat del cas Nóos va motivar l'any passat un primer intent de retirar la medalla d'or de la ciutat a la infanta, que no va prosperar. ICV-EUiA i ERC van ser els únics grups que van recolzar la iniciativa. CiU i PP van votar en contra mentre que el PSC es va abstenir. Tots van apel·lar a la presumpció d'innocència de la infanta.

Etiquetas
stats