Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Cinc anys de presó per a un manter per colpejar amb una branca a un policia a Barcelona

Manifestació en suport al manter condemnat per colpejar a un policia

Yeray S. Iborra

El Jutjat Penal número 25 de Barcelona ha condemnat el manter Sidil Moctar a cinc anys de presó per colpejar amb una branca a la Barceloneta a un Guàrdia Urbà que prèviament li havia confiscat les seves mercaderies. La jutgessa Maria del Prado García Bernal considera al venedor ambulant autor dels delictes d'atemptat a l'autoritat i lesions. Un altre manter, C.S., ha estat condemnat a dos anys i mig de presó pel mateix incident.

L'advocat del manter, Andrés García Berrio, ha denunciat en declaracions a aquest diari que “el component racial” ha tingut especial importància en la sentència, i ha destacat que aquesta redunda en massa ocasions en l'“agressivitat” del condemnat. En canvi, la jutgessa remarca en el mateix text que “el fet que fossin o no senegalesos resulta irrellevant”.

En la sentència, la jutgessa ha donat total veracitat al relat dels fets dels agredits i als testimonis, una desena d'agents de la guàrdia urbana i un mosso d'esquadra que circulava en moto per la zona en el moment dels fets. Així mateix, ha destacat que l'actuació de la policia “va ser correcta en tot moment” i que, en canvi, els condemnats “van posar en perill no solament als agents sinó als ciutadans que eren a la zona”. Sidil Moctar està en presó preventiva des del 20 de maig per aquests fets.

La sentència contempla l'expulsió del país del venedor ambulant i l'impedeix tornar a Espanya durant deu anys. García Berrio ha indicat que, en base a l'article 89 del Codi Penal, l'expulsió del país serviria “per substituir la condemna de presó”. El lletrat ha indicat que valora recórrer la sentència a l'Audiència de Barcelona.

El manter va ingressar a la presó en base a un vídeo editat de nou segons en què se'l veia fugir de la policia i colpejar a un agent amb una branca. La defensa i el Govern de Colau –que va intervenir per evitar l'empresonament del manter– van entendre la presó preventiva per risc de fuga com “desproporcionada”.

Dies després que Moctar entrés a la presó, centenars de venedors ambulants es van manifestar pels carrers de Barcelona demanant la seva llibertat. “Avui no hem sortit a vendre, hem sortit a demanar llibertat”, va exclamar el Sindicat Popular de Venedors Ambulants, que ara valora quines mesures dur a terme després de la condemna coneguda aquest dimarts.

Etiquetas
stats