Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Barcelona en Comú s’alia amb el PSC per aprovar una fiscalitat “més justa” a la ciutat

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau i el líder del PSC, Jaume Collboni, en una imatge d'arxiu

Jordi Molina

Barcelona —

El tinent d'alcaldia, Gerardo Pisarello, ha anunciat un ple extraordinari de cara al dilluns 16 per iniciar el tràmit de les ordenances fiscals de l’any 2016. Pisarello ha presentat la iniciativa hores després que el president del Grup Municipal del PSC, Jaume Collboni, anunciés un principi d'acord amb el govern. El pacte dels dos grups inclou aplicar l'IBI progressiu, una de les condicions que els socialistes van posar d'entrada per negociar les taxes i impostos.

Tot i aquest primer pas, el govern que lidera l’alcaldessa, Ada Colau, necessitarà sumar més suports per poder tirar endavant la tramitació de les ordenances, que hauria de culminar al desembre. Tot apunta que ERC pugui ser el següent aliat, mentre que fonts properes a les negociacions també apunten la bona sintonia amb la CUP i, “alguns punts de trobada”, amb Ciutadans.

La fiscalitat vigent és la mateixa des del 2012, l'últim any en què es va renovar, pactada entre el govern de CiU i el PP. Dos grups que difícilment donaran llum verda a l’acord entre BComú i PSC. Des de llavors, s'ha prorrogat de manera automàtica i sense passar pel ple.

El pacte del govern municipal amb el PSC preveu la congelació de l’Impost de Béns Immobles per al 80% dels habitatges de la ciutat, els que tenen un valor cadastral de fins a 100.000 euros. En canvi, es fixa un augment del 3,9 % per als domicilis d’entre 100.000 i 300.000 euros de valor cadastral, i d’un 5 % d’increment en el rebut per als de valor superior als 300.000 euros.

La mesura, però, no aborda una de les intencions del govern, que pretenia congelar l’IBI per igual a totes les llars. Tot i així, Pisarello ha assegurat que l’Ajuntament “treballa per una fiscalitat distributiva i socialment més justa per als veïns i veïnes de la ciutat”. Mentre que, durant el matí, el líder del PSC, Jaume Collboni, ha lamentat, tot i l’acord, les “dificultats” per dialogar el govern i ha assegurat que “les coses van massa lentes, a vegades amb dificultats que no tenen a veure amb la ciutat”.

El PSC treu avantatja a ERC i marca l’agenda de Colau

El PSC treu avantatja a ERC i marca l’agenda de ColauEl govern d'Ada Colau va decidir en l’últim ple retirar de l’ordre del dia i a última hora, les ordenances fiscals. La manca de suports de l'oposició va obligar BComú a posposar el debat, després que el PSC titllés les ordenances de “massa conservadores”, mentre que ERC va fer una descripció similar per justificar la seva abstenció. Una posició que socialistes i republicans ja li havien avançat a l'alcaldessa.

D'aquesta manera el PSC torna a treure avantatge a ERC en la cursa per ser el soci predilecte per entrar al govern. Els de Collboni, a més, han pactat dues mesures més que s’inclouran al pressupost de l’any que ve: estalviar els impostos i els recàrrecs de la seguretat social als nous emprenedors i autònoms, i donar suport fiscal a les indústries culturals amb subvencions de l’IBI de fins al 95% per a les empreses que reinverteixin almenys el 75% dels seus beneficis a la ciutat.

L’acord arriba en un moment en què l’equip de BComú necessita, a curt termini, aliats per enfortir un govern, de moment, en minoria. Tot i que les preferències passen per ERC, tal i com informen fonts de la formació, de moment la sintonia amb els regidors del PSC és més estreta, tal i com es desprèn de l’acord arribat aquest dimarts.

stats