Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La confesión de la pareja de Ayuso desmonta las mentiras de la Comunidad de Madrid
El plan del Gobierno para indemnizar a las víctimas de abusos agita la Iglesia
Opinión - El pueblo es quien más ordena todavía. Por Rosa María Artal

Ada Colau milloraria els seus resultats a les eleccions municipals un any després

L'alcaldessa, Ada Colau, a un acte de campanya a Nou Barris

Yeray S. Iborra

Un any després de la victòria de Barcelona en Comú a les eleccions municipals, Ada Colau tornaria a guanyar els comicis si se celebressin ara. I ho faria millorant els resultats. Així ho ratifica el Baròmetre Semestral, presentat aquest dimarts al matí. L'actual alcaldessa obtindria el 17,9% dels suports (2,3 punts per sobre de les xifres de l'anterior Baròmetre Semestral, al desembre de 2015) i també milloraria la impressió dels barcelonins respecte el seu mandat: un 52,5%, millor xifra des del 2004, consideren “bona” o “molta bona” la seva política al capdavant de l'Ajuntament, respecte el 43% dels ciutadans que al desembre va considerar la gestió municipal de Colau com “bona” o “molt bona”.

El Baròmetre Semestral, un estudi amb prop de 800 enquestes telefòniques que el Departament d'Estadística i Estudis d'Opinió de l'Ajuntament va realitzar entre el 17 i el 25 de maig, desprèn també que el 16% dels barcelonins consideren “normal” i el 25,8% “dolenta” o “molt dolenta” la tasca de l'Ajuntament. El 32,8% de les persones entrevistades destaca que la ciutat ha millorat en el darrer any. El primer tinent d'alcaldia, Gerardo Pisarello, no ha volgut rebre els resultats amb “triomfalisme” i ha destacat que el seu model manté la “confiança a l'alça”.

El pacte de govern entre Barcelona en Comú i el PSC, sembla haver afeblit més els socialistes que els comuns, doncs: el PSC baixa quasi un punt respecte les anteriors estadístiques, quedant-se en un discret 5,8% dels vots. “Mantenim la posició que teníem, no perdem musculatura. I tenim tres anys per a treballar de valent”, ha afegit la número dos del PSC a Barcelona, Carmen Andrés, que ha destacat la millora de la imatge (4,9 sobre 10) del líder del partit, Jaume Collboni.

La intenció de mantenir-se en l'oposició d'ERC i la CUP sembla haver afavorit les dues opcions d'esquerres del consistori: els Republicans serien la segona força amb el 12,3% dels vots i la CUP pujaria fins als 3,8%, quasi un punt per sobre dels vots obtinguts a l'enquesta del desembre passat. La CUP seguiria com a sisena força a la cambra, però. “El Baròmetre confirma que ERC és l'alternativa a Barcelona”, ha dit el líder d'ERC a Barcelona, Alfred Bosch. Els anticapitalistes, per la seva banda, no han volgut fer declaracions sobre l'estadística.

No surt tan ben parat el grup de Convergència, amb un 8,5% de les adhesions. Tot i el que seu líder, Xavier Trias, es manté com a polític més ben valorat, amb 5,5 punts sobre 10. Amb la mateixa puntuació destaca Alfred Bosch; Ada Colau es queda una dècima per sota, amb 5,4 punts. La resta de polítics de la cambra suspenen, i el menys valorat seria Alberto Fernàndez Díaz (PP).

D'altra banda, la gran defallida la protagonitza el grup de Ciutadans, que veuria reduït a la meitat els seus vots. De quarta força amb el 8,8% de vots a només un 4,4% dels mateixos. El PP, tanmateix, perdria un punt i seria l'última força del consistori amb l'1,6% dels vots.

L'atur, la màxima preocupació dels barcelonins

L’atur i les condicions de treball continuen sent el problema més mencionat (24,6%), de llarg, pels barcelonesos. Sis mesos enrere es repetia una xifra similar. També es mencionen al Baròmetre altres qüestions com la pobresa (6,9%), la gestió municipal (6,6%) o el turisme (5,8%) que es situa en el seu màxim històric.

Coincideix, en relació a Espanya, l’atur i les condicions de treball com a màxima preocupació: un 27,5% de les respostes en parlen, quatre punts menys que ara fa sis mesos. El segon lloc l’ocupa la corrupció i el frau amb un 19,1% (puja deu punts) i el tercer els aspectes polítics amb un 17,9%.

stats