Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La confesión de la pareja de Ayuso desmonta las mentiras de la Comunidad de Madrid
El plan del Gobierno para indemnizar a las víctimas de abusos agita la Iglesia
Opinión - El pueblo es quien más ordena todavía. Por Rosa María Artal

Barcelona recopilarà informació interna per facilitar la investigació de la Fiscalia del cas 3%

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en una imatge d'arxiu

Yeray S. Iborra

Un decret d'alcaldia encarregarà en les pròximes hores a l'Oficina de Transparència de l'Ajuntament de Barcelona un expedient informatiu sobre les adjudicacions i contractes de diverses empreses municipals. El procediment, anunciat aquest dijous per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, persegueix reunir informació administrativa del consistori per tal d'ajudar a la Fiscalia en la nova fase –s'investiguen contractes del final del mandat de Xavier Trias a Barcelona– del cas 3%.

Després que al matí els diferents grups municipals demanessin un posicionament ferm al govern d'Ada Colau sobre les sospites que planen sobre diferents ens relacionats amb l'Ajuntament (Bimsa o l'Autoritat Portuària), la mateixa alcaldessa s'ha reunit a primera hora de la tarda amb els líders de tots els partits del ple. En aquest context l'alcaldessa ha descartat la creació d'una comissió d'investigació, com demanaven els grups, per ser “massa aviat”.

L'alcaldessa de Barcelona ha confirmat però que la Guàrdia Civil ha requerit al consistori aquest dijous informació sobre quatre expedients de contractació: les obres del Paral·lel; la urbanització del carrer Luca; el carril bici entre Bac de Roda i Felip II; i les obres del Passeig Mirador de la carretera de les Aigües. També ha reconegut que la policia s'ha desplaçat ala direcció d'obres de la plaça de les Glòries.

Les paraules de Colau han estat en sintonia amb el pronunciament aquest migdia del segon tinent d'alcalde, Jaume Collboni, que ja havia explicat –en una versió més prudent– que, davant qualsevol indici de delicte, el Govern seria “el primer a portar-ho a la Fiscalia”.

L'oposició demana contundència

Més amargues s'han mostrat ERC i la CUP de Barcelona davant l'ombra de corrupció que ha planat sobre l'Ajuntament aquest dijous. De fet, la regidora María José Lecha ha estat la primera en exigir que l’Ajuntament que es personés com acusació popular. A més, ha deixat la porta oberta a que la CUP Capgirem Barcelona ho fes igualment, tot recordant que “no és la primera vegada que l’extinent d’alcalde Antoni Vives es veu esquitxat per irregularitats, ja es troba sota investigació per la seva gestió a Barcelona Regional”.

El president del grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, n'ha fet una lectura en clau nacional, i ha assegurat que “el procés d'independència ha de servir també per tenir un país net”. Ada Colau ha descartat, unes hores després, fer cap declaració “política” respecte a l'operació iniciada per la Guàrdia Civil.

En canvi, seguint el fil de Bosch, la líder de Ciutadans a Barcelona, Carina Mejías, ha acusat a Colau d’anteposar la seva pròpia carrera personal i política als interessos comuns. “Va dir que venia a regenerar la política però prefereix fer-se la foto amb els responsables de la presumpta trama corrupta”, ha dit en relació a l'assistència de Colau a la trobada sobre el referèndum.

Trias: “Hem actuat d'acord a la llei”

Per la seva banda, l'ex alcalde Xavier Trias ha assegurat aquest dijous al matí que respecten les decisions judicial i es posen al costat per col·laborar en aclarir “qualsevol cosa que pugui haver”. Malgrat això, Trias també ha apuntat a una forma d'actuar contra ells que, al seu entendre, “no és casual”. “Ens passa contínuament, i jo ho puc dir amb una certa autoritat. Li ha passat a Artur Mas, Xavier Trias i ens passa ara, que dilluns un grup de persones han d'anar a declarar”, ha dit Trias, establint una relació de causalitat entre les detencions i el judici del 9-N.

Sobre la responsabilitat pròpia o del seu equip en les irregularitats que s'investiguen, Trias ho ha negat rotundament. “Jo com a cap del grup municipal vull deixar molt clar que en els quatre anys que vam estar al capdavant de l'Ajuntament de Barcelona, estic convençut que s'ha actuat sempre d'acord a la llei i als procediments normatius en totes les operacions, contractes i adjudicacions, i en totes les àrees”, ha indicat l'ex alcalde. També ha expressat “suport a tots els funcionaris i directius” de Bimsa, i “suport i afecte” al seu ex tinent d'alcalde, Antoni Vives.

Etiquetas
stats