Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Els manters porten davant de la presó Model de Barcelona la seva indignació per les detencions

Manifestació de manters davant la Model

Oriol Solé Altimira / Sandra Lázaro (fotos)

Els cinc manters empresonats a la presó Model de Barcelona han rebut aquest diumenge el suport de desenes de persones que han acudit a les portes del centre penitenciari. “Manters llibertat!”; “Cap manter a la presó”, han estat algunes de les consignes corejades pels manifestants, que han marxat al voltant de la presó convocats pel Sindicat Popular de Venedors Ambulants i la xarxa de suport Tras la Manta.

La pancarta que ha encapçalat la marxa d'aquest diumenge interpel·lava directament el govern d'Ada Colau i el comptador de refugiats morts en la seva travessia pel Mediterrani que el consistori ha inaugurat aquesta setmana: “¿Barcelona, ciutat refugi? Homenatges als que moren, assetjaments als que arriben”.

Des de l'entorn dels manters s'assenyala que les detencions han difós temor en part del col·lectiu, cosa que ha provocat que alguns manters tinguessin por d'acudir a la manifestació d'aquest diumenge. Aziz Faye, portaveu del Sindicat Popular de Venedors, ha intentat, micròfon en mà, tranquil·litzar el col·lectiu. “Hem de mantenir la calma i lluitar amb cap. Si perdem el control no ajudem els que estan a dins [de la Model]”, ha afirmat.

Els manters han denunciat que han viscut una de les setmanes més dures que recorden. Els Mossos d'Esquadra van detenir dijous set venedors, que estan acusats de pertinença a grup criminal i d'un delicte contra la propietat indústria. Quatre d'ells van ingressar aquest dissabte a la Model. A un dels detinguts també se l'acusa de blanqueig de capitals.

A més, aquesta setmana l'Audiència de Barcelona ha tombat l'últim recurs perquè el venedor Sidil Moctar, a la presó des del 20 de maig, pogués sortir de la presó. Està acusat de lesions i d'atemptat contra un agent de l'autoritat per colpejar amb una branca a un guàrdia urbà, que per recuperar-se va necessitar quatre punts de sutura. La Fiscalia ha demanat l'expulsió de Moctar d'Espanya.

Però la Model no és l'única presó que alberga manters. Un venedor ambulant va ingressar diumenge passat al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca, reobert a principis de juliol, després de ser identificat per la Guàrdia Urbana.

D'altra banda, la “persecució” que els manters denuncien patir per part de policies i administracions públiques també ha acabat a l'hospital. Un venedor, després de ser agredit segons la seva versió per un urbà de paisà a la Rambla, va haver de ser operat aquesta setmana de la cama.

Durant la marxa, els manters han fet una crida per a organitzar-se durant la setmana que davant de les “agressions” i els “muntatges policials” dels que asseguren ser víctimes. Aquest dissabte ja van respondre amb un “mercat rebel” que va ocupar tota la Rambla de Barcelona.

La màxima autoritat de Barcelona durant aquesta setmana serà el socialista Jaume Collboni, que assumirà les funcions d'alcalde accidental entre els dies 1 i 7 d'agost per les vacances de l'alcaldessa, Ada Colau.

El partit de l'alcaldessa, Barcelona en Comú, ha realitzat una sèrie de tuits aquest diumenge en els quals ha demanat la llibertat dels manters empresonats i ha assegurat que treballa “per abordar-ho evitant l'ocupació intensiva de l'espai públic però sobretot amb alternatives sociolaborals i de drets sense precedents”.

Etiquetas
stats