Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

Els manters alerten d'una campanya policial i política per “preparar el terreny per la mà dura”

Un dels missatges més repetits pels manters és "Sobreviure no és delicte"

Oriol Solé Altimira

A les portes de l'estiu, el període de més activitat dels venedors ambulants, un vídeo de només 9 segons en què es veu una agressió d'un manter a un policia ha tornat a posar el focus sobre els venedors ambulants. En un comunicat, el Sindicat Popular de Venedors Ambulants ha explicat la seva versió del que va passar abans i després del vídeo filtrat als mitjans i tuitejat des del compte de la mà dreta de Xavier Trias a l'oposició. Els manters han denunciat que la repressió policial que pateixen està arribant a nivells insostenibles i, en concret, que “la violència exercida contra nosaltres no surt als mitjans”. En aquest sentit, els venedors emmarquen la filtració del vídeo en una campanya policial i política per “preparar el terreny per la mà dura” i convèncer l'opinió pública “que una mica més de repressió és necessària”.

Aquest dijous, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va anunciar que l'Ajuntament es personarà com a acusació particular contra els manters acusats d'agredir tres policies i va mostrar el seu suport a la Guàrdia Urbana. Per la seva banda, el Sindicat Popular ha explicat que abans del vídeo filtrat sis venedors “van ser rebuts literalment a cops” per la policia a la sortida del metro de la Barceloneta.

Més enllà de l'incident i del vídeo en concret, els manters han alertat que la filtració del vídeo s'emmarca en una campanya policial i política. Segons el parer dels manters, la Guàrdia Urbana “prepara el terreny per a la mà dura i convèncer l'opinió pública que una mica més de repressió és necessària”, mentre que determinats polítics “volen convertir-nos un cop més en el tema de l'estiu perquè els produeix més vots”.

Una de les pràctiques policials habituals és esperar al carrer als manters que surten del metro per vendre a les zones més turístiques i requisar-los la mercaderia. En un d'aquests operatius, fa unes setmanes, un policia li va dir a un manter: “No tens papers, calla”. Els manters han denunciat que la Guàrdia Urbana acompanya les seves actuacions d'insults i provocacions. “Violen la nostra dignitat i la nostra llibertat de circulació i ens persegueixen pels carrers amb porres extensibles, com si fóssim animals”, han alertat els venedors.

“La repressió diària produeix un malestar que intentem organitzar de forma constructiva, però no podem controlar a tothom”, han afegit els manters sobre l'agressió d'aquest dimecres. Així mateix, han reclamat “que es mostri el vídeo complet” ja que han assegurat que a la primera part de la filmació la Guàrdia Urbana “colpeja durament” al grup de manters.

“Fa molt temps que la violència exercida contra nosaltres s'ha acceptat com una cosa natural. Mai li interessa a ningú. No surt als mitjans. No hi ha polítics que ho denuncien indignats. Tenim desenes de companys amb cames i mans trencades pels operatius policials”, han afirmat els manters.

La gestió de la venda ambulant irregular, el 'top manta' a les vies més turístiques de la ciutat, és un dels molts fronts sense resoldre que té el consistori d'Ada Colau. El discurs mediàtic dominant i la policia es troben al centre de l'equació que més ha tensionat la relació de Barcelona en comú amb els moviments socials de la ciutat, i que també genera recels en les mateixes bases del partit.

Etiquetas
stats