Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Israel intercepta la flotilla de dones que es dirigien a Gaza en protesta contra l'ocupació

Yeray S. Iborra

Una manifestació sobre el mar ha solcat durant tres setmanes la Mediterrània rumb a Gaza. Fins aquest dimecres, quan la Marina israeliana li ha donat l'abast a 45 milles –uns 100 quilòmetres– de la costa. Així ho han confirmat fonts de l'ONG Rumb a Gaza a Efe, a l'espera de l'informe definitiu del govern israelià. Dones Rumb a Gaza, la sisena campanya global del mateix nom que pretén conscienciar sobre l'ocupació a Palestina, va sortir el passat 13 de setembre del port de Barcelona.

El Zaytuna, una de les embarcacions que va marxar de Barcelona, navegava aquest dimecres al migdia –segons Rumb a Gaza– a menys de 70 milles nàutiques de les costes de Gaza. Segons l'organització, 100 milles nàutiques de distància fins al territori d'Israel és el marge que la Marina israeliana tolera abans d'emprendre l'abordatge. Aquest fet ha posat en alerta les xarxes socials durant aquest dimecres al migdia. Els missatges institucionals de suport –es van donar també durant la sortida del vaixell per part de grups com Podem– a l'embarcació tampoc s'han fet esperar. Barcelona ha estat una de les primeres a pronunciar-se.

Tal com relataven fonts pròximes a Rumb a Gaza a aquest mitjà hores abans de la sortida fa tres setmanes des de Barcelona, la “predisposició” del govern de la capital catalana va ser clau perquè la flotilla emprengués la marxa des del Moll de Bosch i Alsina. Precisament, la majoria del ple de la ciutat (Barcelona en Comú, PSC, ERC i la CUP) han dirigit aquest dimecres una carta al ministre d'Exteriors, García-Margallo, perquè donés “protecció” a les integrants de la flotilla.

El text, al qual ha tingut accés Catalunya Plural, destacava que a l'embarcació hi havia polítiques, activistes, professores, mèdiques i fins i tot un Premi Nobel de la Pau que buscaven denunciar l'ocupació palestina i visibilitzar la lluita de les dones per l'alliberament de Gaza i instava el ministre a “garantir la lliure navegació de la flotilla fins a arribar a Gaza”.

Una de les formacions que ha signat la petició, la CUP, ha demanat a més al govern de Barcelona que trenqui l'agermanament entre Barcelona i Tel Aviv, i li ha reclamat una nova unió, aquest cop amb Gaza. Els anticapitalistes s'han sumat a la concentració –impulsada per diferents col·lectius contra l'ocupació palestina– aquest dimecres a la tarda a la Plaça Sant Jaume contra l'abordatge de la flotilla i per la llibertat de Gaza.

stats