Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L'Ajuntament xifra en un 40% els pisos turístics d'ús il·legal a Barcelona

L'Ajuntament va reforçar la lluita contra els pisos turístics il·legals a l'agost

elDiario.es Catalunya

Un 40% dels pisos turístics a Barcelona són il·legals. Així es desprèn d'un estudi de l'Ajuntament de Barcelona que ha avançat aquest dimecres el diari El País. Segons aquest estudi, la xifra de pisos turístics a la ciutat seria de 15.881 i 9.606 operarien amb llicència; la resta, 6.275, no. Aquest fet suposa que l'oferta d'ús il·legal està al voltant del 39,5%. La lluita contra els pisos turístics d'ús il·legal és una de les màximes del govern d'Ada Colau, que fa dos anys i mig que no concedeix noves llicències. El passat més d'agost l'Ajuntament va instaurar un nou pla de xoc que va comportar, només en un mes, el tancament de 256 pisos turístics il·legals.

L'estudi elaborat per l'Ajuntament també constata que els lloguers turístics suposen el 7,7% del parc de lloguer. El percentatge ascendeix a més del 25% a la Dreta de l’Eixample o la Vila Olímpica. A més, indiquen que els ingressos per al propietari d'un pis turístic són notablement superiors. Segons la zona on estigui ubicat el pis, els ingressos serien entre 2,3 i 4 vegades superiors als de la resta de lloguers convencionals. Els beneficis rondarien el 7% i el 13% enfront del 3%-4%.

El 65% de l’oferta total es concentraria en només 10 barris del total de 73 que té la ciutat. Aquests barris pertanyen, sobretot, als districtes de Ciutat Vella i l’Eixample, els dos més cèntrics. El barri que encapçala la llista (sumant els legals i els il·legals) és la Dreta de l’Eixample, amb 2.294 pisos turístics, un 14% del total.

L’informe de l'Ajuntament, elaborat amb dades del servei d'Estadística de l'Ajuntament, d'Incasòl i de la plataforma Airbnb, forma part de la documentació del Pla Estratègic de Turisme per al 2020 presentat aquest dimarts i està supervisat pels despatxos Duatis Arquitectes i Urban Facts. De fet, de la plataforma Airbnb és d'on penjarien la xifra dels pisos il·legals, gràcies a l'anàlisi de l’oferta de cinc dates durant 10 mesos on es comptabilitzen només els pisos sencers.

Segons va informar l'Ajuntament a l'agost es van resoldre multes a les plataformes web Airbnb i Homeaway amb quanties de fins a 60.000 entre les dues, 30.000 euros per plataforma. L'import podria créixer però si segueix la reincidència: fins a 600.000 euros els hi poden caure a les dues webs acusades d'anunciar pisos turístics sense llicència.

Etiquetas
stats