Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda busca reconstruirse ante el nuevo ciclo político
El PP de Ayuso bloquea la investigación de los negocios de su pareja
Opinión - 'Un español cuenta algo muy sorprendente', por Isaac Rosa

L'Ajuntament evita reprovar Garganté per la suposada coacció per la que serà jutjat

El regidor de la CUP, Josep Garganté, en compareixença

Yeray S. Iborra

Aquest dimecres, en Comissió de Presidència, Josep Garganté ha salvat el primer judici: el polític. El vot clau (només un vot ha separat el bloc del del bloc del no, 18 a 19) de BComú —sumat al d'ERC i la pròpia CUP— contra la reprovació proposada per CiU ha suposat l'indult del regidor. Aquí no s'acaben els dictàmens als que Garganté haurà de fer front els propers dies. El jutjat d'instrucció número 22 de Barcelona ha desestimat els recursos presentats pel Ministeri Fiscal per requalificar —com a delicte greu, que podria haver comportat penes de presó per al regidor anticapitalista— el cas de suposada coacció de Garganté a un metge per reclamar una segona visita a un manter, sense presència policial; la fiscalia demanava que s'investigués Garganté per falsedat en document oficial. El jutge ha argumentat en les resolucions que aquest delicte que demanava la fiscalia no té sentit perquè finalment el metge no va modificar l'informe. 

El judici per delicte lleu però es mantindrà ja que també s'han desaprovat els recursos de la defensa, que demanava l'arxivació del cas. El magistrat, per últim, ha desestimat la personació a la causa com acusació popular del SIPOL, el sindicat de la Policia Local. Encara no es coneix la data del judici, ja que les resolucions del jutjat d'instrucció són susceptibles de recurs l'Audiència de Barcelona.

Per altra banda, i després de la Comissió extraordinària de divendres passat on Barcelona en Comú va reiterar —com ha fet avui dimecres— la defensa de la Guàrdia Urbana, els grups d'esquerres no han mostrat suport a la reprovació plantejada per CiU. El primer tinent d'alcaldia, Gerardo Pisarello, ha insistit en que s'ha de deixar treballar la justícia i que l'Ajuntament no pot personar-se com a acusació particular.

El regidor de la CUP ha tornat a fer una defensa dels manters i ha mantingut els arguments per la suposada coacció al metge que el portarà davant del jutge. Després de la votació, Garganté ha mostrat la seva satifacció per la negativa a la seva reprovació: “Anem pel bon camí”.

CiU, PP i Ciutadans han estat els partits que s'han mostrat propers a la reprovació. Ciutadans ha anat un pas més enllà i ha “desitjat” que el magistrat inhabiliti Garganté. El PSC, per la seva banda i com ja va fer divendres, ha evitat entrar en guerres sobre Garganté i ha manifestat el seu suport al cos de la Guàrdia Urbana; els socialistes s'han abstingut en la votació per la reprovació de Garganté.

Defensa —quasi— unànime de la Guàrdia Urbana

El PSC i BComú no han estat els únics partits que han mostrat suport explícit a la Guàrdia Urbana; junt a la votació per la reprovació de Garganté a la Comissió de Presidència també s'ha votat una proposició del PSC en suport al cos de la policia municipal per a “declarar el ferm compromís institucional amb el bon nom dels membres del cos de la Guàrdia Urbana”. La CUP ha estat l'única formació que ha votat en contra. Garganté ha al·legat que volen evitar “silencis” que han propiciat casos com el del 4F (Ciutat Morta).

stats