Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Un document de l'Ajuntament de Barcelona fixa en 8 milions més del previst el mercat de l'Abaceria de Gràcia

Mercat de l'Abaceria al barri de Gràcia de Barcelona

Yeray S. Iborra

El mercat de l'Abaceria Central, al barri de Gràcia, és l'únic de la ciutat que encara no havia estat reformat d'ençà que es va construir la xarxa de mercats a Barcelona al segle XIX. I no es renovarà sense aixecar polseguera.

Un document al qual ha tingut accés en exclusiva aquest mitjà, i que la regidoria de Mercats de l'Ajuntament de Barcelona ha confirmat, diu que la inversió prevista per l'Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB) s'elevarà fins als 33.350.000 euros d'aquí a l'any 2020. Vuit milions més respecte a les xifres que va donar a conèixer el regidor del districte, Eloi Badia, en roda de premsa el passat mes de juliol.

Si bé la regidoria de Mercats no ha informat de la data del document de treball consultat per Catalunya Plural, sí ha dit que les xifres i el calendari del mateix es troben “obsoletes”. L'argument arguït pel consistori per no donar les xifres ni el calendari actualitzats del projecte és que en els dies vinents es donarà a conèixer una nova versió del mateix en roda de premsa. El consistori sí que ha afirmat que el projecte es troba encara sense licitació.

Aquesta nova presentació del projecte serà el segon anunci sobre el mercat de l'Abaceria Central que l'Ajuntament de Barcelona faci en pocs mesos, després que el passat 27 de juliol el consistori desencallés la situació de l'espai, fruit de setmanes de discussió sobre l'avantprojecte. I després que els comerciants endurissin la seva posició.

La pressió dels comerciants

L'anunci del consistori del passat juliol ve precedit per la crisi del Banc Expropiat a Gràcia –just al cantó nord-est del mercat de l'Abaceria– a finals del mes de maig del 2016, un conflicte que va acabar d'enfurismar els comerciants del mercat, que denunciaven una pèrdua de clients notable els últims anys: de 37.982 visitants setmanals a 24.180, en els darrers cinc anys. El Banc Expropiat, del que els comerciants van criticar la gestió de l'Ajuntament, va ser la gota que va fer vessar el got.

El nou mercat de l'Abaceria presentat pel consistori, amb previsió de tres plantes i un aparcament de 50 places, era del gust dels comerciants –el 95% va donar el seu vistiplau al pla– pel que van pressionar a l'Ajuntament per accelerar la situació. “El nou mercat de l’Abaceria mantindrà la seva essència i no serà elitista”, declarava un d'ells, Jeroni Magrans, al Tot Gràcia, revista del barri de Barcelona.

Els comerciants criticaven que l'Ajuntament hagués paralitzat l'avantprojecte heretat per Trias, un estudi de 60.000 euros, per a seguir fent valoracions sobre el futur de l'espai. El consistori va excusar el retard de la presentació del projecte definitiu en la idea que volia sotmetre la reforma a una major participació. Per contra, entitats de Gràcia expliquen ara a aquest mitjà que el procés participatiu anunciat per l'Ajuntament “no va existir”.

Les dades del nou mercat: una obra “faraònica”

Entitats de Gràcia critiquen que la celeritat amb la qual es va presentar el pla fruit de la pressió dels comerciants va fer que l'Ajuntament de Barcelona tirés endavant un projecte “calcat” al que proposava l'IMMB. Són aquestes entitats les que titllen de “faraònica” l'obra de l'Ajuntament i les que lamenten que finalment hi hagi la presència d'un supermercat o un “espai massa reduït per a les parades” (en el projecte representen el 40% del total de l'ús del mercat).

El desencís amb el projecte de l'Ajuntament va fer que la plataforma Gràcia, cap on vas? fins i tot explicités que la gestió del consistori havia demostrat “manca d'audàcia” i que havia estat “massa condicionada” per l'IMMB. La mateixa plataforma explica ara que les comunicacions amb el consistori han estat “costoses” i que, tot i rebre les seves peticions per a fer treball conjunt i conèixer més al detall el pressupost, l'Ajuntament no ha emès “cap” informació.

De fet, l'última reunió prevista –s'havien trobat abans en dues ocasions– entre el consistori i la plataforma va ser cancel·lada a última hora per l'Ajuntament. “Malgrat la confirmació de la reunió i el lloc de trobada no es va presentar cap de les persones convocades per part del Districte”, cita la plataforma. La reunió s'hauria d'haver produït el mateix dia de la presentació del pla: el 27 de juliol del 2016.

La presentació del nou mercat va rebre en el seu moment també la crítica de veïns, per por a agreujar la gentrificació del barri. També la CUP, a principis d'aquest any, va mostrar el seu desacord amb el mercat. El ple de l'Ajuntament però va rebutjar per unanimitat la proposició dels anticapitalistes per fer una consulta sobre el futur del mercat. Com a resposta al ple de Barcelona, la mateixa plataforma Gràcia on Vas?, el Moviment Popular de Gràcia i la Xarxa d’Aliments de Gràcia, van organitzar una taula rodona per exposar el seu rebuig a la rehabilitació.

Etiquetas
stats