Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La presó Model de Barcelona tancarà per sempre al juny

La presó Model de Barcelona tancarà 1 de junỳ

Oriol Solé Altimira

La Generalitat tancarà per sempre la presó Model de Barcelona el proper mes de juny. L'Executiu autonòmic posa així punt i final a la història del centre penitenciari, que va obrir fa 113 anys i que s'ha convertit en un símbol de la lluita antifranquista pels presos polítics que va albergar durant la dictadura. “És un anunci històric. Adolfo Suárez va arribar a prometre que tancaria la Model”, ha afirmat el conseller de Justícia, Carles Mundó.

Dels 929 presos que acull la Model a dia d'avui, el 80% (750) són preventius, amb un arrest mitjà de 47 dies. En quinze dies la Model deixarà de rebre nous interns, i els presos que quedin es traslladaran a altres centres durant el mes de maig per poder tancar definitivament les seves portes al juny. “Les preferències dels presos es tindran en compte en la mesura del possible”, ha indicat Mundó.

A partir del 7 de març, els presos preventius ingressaran directament a la presó de Brians 1, que serà el nou centre per als reus pendents de judici o sentència de Barcelona. Per tal de rebre els interns que haurien anat a la Model, els presos que actualment estiguin a Brians 1 i Brians 2 es traslladaran a altres centres com Mas d'Enric, Lledoners, Ponent i Quatre Camins.

Els interns preventius que estan a la Model a dia d'avui es repartiran entre la presó de la Trinitat (els que només hi van a dormir) i Brians 1, a partir del mes de maig. La Generalitat calcula que d'aquí tres mesos la Model ja haurà reduït a la meitat la seva població penitenciària. Els condemnats, però, es desplaçaran a Brians 2, Quatre Camins o Lledoners.

Per tancar la Model, el departament de Justícia ha preparat un pla de xoc per reformar els equipaments penitenciaris de Catalunya entre els anys 2017 i 2020, que preveu inversions de fins a 26 milions d'euros a les presons Quatre Camins de la Roca del Vallès (Barcelona ) i Ponent de Lleida, així com Brians 1 i Brians 2, de Sant Esteve Sesorives (Barcelona). Així mateix, la Generalitat destinarà 36.000 euros per finançar l'accés amb transport públic dels familiars fins a Brians 1.

A més, el 2018, està previst començar la construcció d'un nou centre obert a Tarragona, que ja disposa d'un finançament plurianual aprovada pel Govern a l'octubre de 2016, amb un pressupost de 9,6 milions, i entrarà en funcionament a finals de 2019. Sera la peça clau per culminar el tancament de la Model.

Respecte el futur ús de la presó un cop tancada, Mundó s'ha mostrat partidari que el centre sigui un punt de memòria antifranquista, tot i que la decisió final recau en l'Ajuntament de Barcelona. “Al juny els tornarem les claus de la Model”, ha conclòs Mundó.

Etiquetas
stats