Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La PAH exigeix al Govern de l'Estat una reparació “àgil” pels afectats per les clàusules sòl

La PAH protesta davant la Delegació del Govern espanyol per les clàusules sòl

Yeray S. Iborra

“Si et saltes un semàfor, et multen. En canvi, si ho fa la banca... Ningú li imposa una sanció”, amb aquesta metàfora il·lustrava el portaveu de la PAH Barcelona, Carlos Macías, la situació de “privilegi” de la banca respecte als afectats en relació a les clàusules sòl. Macías ha recordat que les entitats financeres estan obligades a tornar els diners per aquestes clàusules, d'acord amb el que va dictaminar la justícia europea, tot i que els bancs es resisteixen a fer-ho.

L'exigència de la PAH arriba després que el PSOE hagi donat el seu vistiplau al decret sobre clàusules sòl que s'ha endarrerit durant diverses setmanes i que, previsiblement, s'aprovarà aquest divendres; després de la publicació, les entitats financeres tindran un mes per adaptar-se de forma interna per complir la llei. En aquest context, la PAH ha exigit al Govern un mecanisme de reparació “àgil” perquè totes les famílies que han perdut casa seva i han estat afectades per les clàusules sòl siguin compensades.

Com a mètode de pressió, aquest dijous la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca ha sortit al carrer a “denunciar al govern de Mariano Rajoy per la seva complicitat amb la banca i per l'incompliment de lleis vigents per part del sistema judicial”.

“Cal reparar el mal i s'han de tornar els diners. La banca clarament guanya, i vol desgastar la gent”, ha explicat Macías. Així ho recull un comunicat que ha informat que les PAH de tot l'estat visitarien les Delegacions de Govern per lliurar un manifest i instar l'Executiu espanyol a respondre “si prendrà alguna mesura” per compensar les milers de famílies que han estat víctimes de l'actual legislació hipotecària.

Les plataformes catalanes s'han donat cita sobre les 11h d'aquest dijous davant la delegació del Govern a Barcelona per fer arribar el seu missatge. Una taca verda, desenes de persones fent sonar càntics contra les entitats financeres, han inundat l'entrada de la delegació al carrer Mallorca.

Macías ha aprofitat la protesta per insistir que des de 2013 la normativa hipotecària espanyola ha rebut set sentències desfavorables de la Justícia europea. Allà també ha criticat que des de 1993 fins avui, tots els governs espanyols hagin “ignorat” la directiva europea 13/93 / CEE sobre les clàusules abusives en els contractes celebrats amb consumidors sent “còmplices d'una estafa”.

L'acció, que ha transcorregut en un ambient festiu i que s'ha convertit en una cercavila amb parada a diverses oficines bancàries, ha servit per recordar als afectats per les clàusules sòl que la PAH posa els seus recursos a disposició de tots les famílies, amb un “kit de documents útils per reclamar el robat” en el seu web.

Etiquetas
stats