Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Veïns de Barcelona enreden Airbnb i lloguen un pis turístic il·legal per denunciar-lo

Porta de l'edifici del centre de Barcelona on els veïns han localitzat fins a 6 pisos turístics il·legals anunciats a Airbnb

Oriol Solé Altimira

La riuada de turistes que va i ve de la plaça del Rei de Barcelona s'atura i tira fotos a una pancarta que penja d'un petit edifici. “La ciutat no està en venda”, diu la tela. Hi ha aplaudiments al carrer. És el punt i final d'una acció que els veïns del barri Gòtic de Barcelona han dut a terme aquest dimarts i que venien planejant des de fa setmanes. Dos barcelonins han reservat un pis turístic il·legal anunciat a Airbnb. Però no per comprovar què sent un visitant que ve a Barcelona per primera vegada, sinó per aconseguir que l'Ajuntament el tanqui. Els inspectors municipals també estaven avisats. És la primera acció veïnal d'aquest tipus que es fa a la ciutat.

Els inspectors han arribat al pis vint minuts després que els falsos turistes fessin el check-in. Efectivament, l'habitatge no disposa de llicència per ser un pis turístic, per la qual cosa procediran a decretar el seu cessament d'activitat. Això no vol dir que el pis deixi de funcionar immediatament. Alguns dels 71 pisos turístics il·legals que han tancat aquest estiu van ser detectats durant el mandat de Xavier Trias.

Per només dues nits al pis il·legal anunciat a Airbnb, els turistes barcelonins han pagat 484 euros (demanaran que els tornin els diners), cosa que permet comprovar com de suculent és el negoci dels pisos turístics i de per què cap propietari s'ha acollit al pla de l'Ajuntament per condonar la multa a canvi de convertir el seu pis turístic il·legal en habitatge social.

L'objectiu dels veïns amb aquesta acció és desmuntar el relat d'Airbnb i altres plataformes de lloguer turístic, que argumenten que els lloguers que es paguen a través de les seves pàgines webs permeten a molts veïns arribar a final de mes.

Si bé això és cert en alguns casos, especialment en els lloguers d'habitacions, en d'altres, com el d'aquest pis de la baixada de Santa Clara, la manca de control d'Airbnb sobre les llicències dels pisos que anuncia possibilita un negoci il·legal i tremendament lucratiu pels grans propietaris d'habitatge. D'aquí que l'Ajuntament hagi avisat Airbnb amb sancions de fins a 600.000 euros si segueix anunciant a la seva web pisos sense llicència, multes que la plataforma ha anunciat que recorrerà.

Els veïns van un pas més enllà i qüestionen el model de negoci de la plataforma. “Airbnb no proposa un model d'economia col·laborativa, sinó d'economia especulativa”, ha afirmat Daniel Pardo, membre de l'Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS). Pardo també ha previst que altres veïns Barcelona, igual que ha fet l'ABTS aquest dimarts, “s'aprofitaran de les debilitats d'Airbnb per perseguir aquest furt immobiliari”.

Els veïns portaven temps amb el pis il·legal localitzat. El propietari té sis pisos turístics sense llicència al mateix bloc, un altre al Born i quatre més en un edifici del Poblenou. S'anuncien en Airbnb malgrat no disposar de llicència, i en una pàgina web pròpia on es deixa clar que els lloguers són a partir de 31 dies.

Aquesta és una de les estratègies dels propietaris, ja que es sanciona quan s'ha comprovat que el turista lloga el pis il·legal menys d'un mes. Hi ha molts més trucs per lliurar-se d'una multa: posar el número de llicència d'un pis legal a l'anunci d'un il·legal, avisar els inquilins perquè, si ve una inspecció, diguin que són amics del propietari però que ara ell no està a casa.... I no només hi ha argúcies legals: alguns veïns denuncien amenaces i agressivitat dels propietaris quan descobreixen que al davant de casa seva hi ha un pis turístic il·legal.

L'acció d'aquest dimarts té la signatura de l'Assamblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS) i la Xarxa Ciutat Vella, dos col·lectius veïnals que qüestionen el relat d'èxit turístic que venen l'empresariat barceloní i alguns partits polítics. Per contra, se centren en les conseqüències negatives per al veïnat: pujada inassumible dels lloguers, ús exclusiu turístic de l'espai públic, i veïns expulsats dels seus barris.

Aquest últim fenomen és especialment constatable en els barris del districte de Ciutat Vella, el mateix que el pis turístic denunciat aquest dimarts. En zones censals del Gòtic hi ha el doble de places turístiques que població resident. Qui segur que ha pres nota de l'acció d'aquest dimarts és la regidora del districte, Gala Pin, que ha esmentat un tuit de l'ABTS que narrava l'a argúcia veïnal per tancar un pis turístic sense llicència.

Etiquetas
stats