Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Veïns del Poblenou ocupen el solar contigu a la Flor de Maig per reivindicar la seva reobertura

Ocupació del solar contigu a la Flor de Maig

elDiario.es Catalunya

Els veïns del Poblenou no es cansen de reivindicar l'antiga seu de la Flor de Maig per a les entitats del barri. Aquest diumenge han inaugurat la primavera amb l'ocupació del solar contigu a la finca per reivindicar la seva rehabilitació i reobertura. L'edifici que va ser seu central de la principal cooperativa obrera de la ciutat va passar a mans privades durant el franquisme. Amb la transició l'Associació de Veïns del Poblenou va aconseguir que el consistori el llogués perquè servís d'ateneu per al barri, fins que el maig del 2012 el consistori va decidir posar fi al contracte i tancar l'ateneu.

L'octubre del mateix any entitats del barri van ocupar l'espai per tornar a donar-li vida de forma autogestionada. La plataforma Recuperem la Flor de Maig va plantejar recuperar l'esperit cooperativista amb què es va construir l'edifici del carrer Doctor Trueta l'any 1896. L'Ajuntament finalment va reprendre el diàleg amb la plataforma i va comprar l’entrada i el primer pis de l’antiga cooperativa perquè es poguessin desenvolupar les activitats de l’Ateneu Flor de Maig. La resta de l’edifici, tres baixos comercials i dos habitatges al tercer pis, segueixen en mans privades.

El passat febrer el districte de Sant Martí va haver de desallotjar la finca per risc d'esfondrament. El districte va comunicar en el seu moment que havia encarregat la rehabilitació de les façanes de La Flor de Maig, però que la rehabilitació quedava posposada i s’accelerava una anàlisi estructural de l’edifici que ja estava encarregada.

Passats uns mesos, aquest diumenge la plataforma ha reclamat l'inici immediat de la rehabilitació i ha considerat “una vergonya que un edifici simbòlic com aquest estigui en un estat tan precari”. Asseguren que l'edifici no havia passat mai una revisió tècnica i que “la propietat era totalment coneixedora del mal estat de l’edifici i malgrat això el va vendre a un preu altíssim a l’Ajuntament que inexplicablament va pagar”. Segons expliquen, la compra del 40% de l'immoble ha tingut un cost per al consistori de poc més d'un milió d'euros, i l'Ajuntament també es comprometia a investir mig milió més en arreglar la façana.

Després d'ocupar el solar, la plataforma ha assegurat que “serà un espai obert per dur a terme les activitats que fèiem a la Flor i aquelles noves que vagin sorgint, com per exemple un hort” i que l'ocupació representa “una nova mostra de la força veïnal de la Flor de Maig, que camina cap a una ciutat autogestionada i cooperativa, en el marc de la construcció del poder popular”.

Etiquetas
stats