Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Les denúncies per xenofòbia i homofòbia es van disparar a Barcelona el 2016

Comissaria de la Guàrdia Urbana de Barcelona a l'Estació del Nord

Yeray S. Iborra

Les denúncies per xenofòbia van augmentar un 76,2% el 2016 a Barcelona respecte al 2015; les presentades per motius homòfobs, un 42,9%. Aquestes són dues de les conclusions del balanç de l'activitat policial a la capital catalana que l'Ajuntament de Barcelona, acompanyat de la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra, ha presentat aquest dimecres. Segons el comissari dels Mossos d'Esquadra, Joan Carles Molinero, aquestes denúncies han crescut “en part emparades per l'anonimat a Internet”.

“Els casos relacionats amb l'homofòbia i la xenofòbia es produeixen algunes vegades sota l'anonimat de les xarxes socials i també a través d'Internet”, diu l'informe elaborat pels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana, que destaca que el creixement de la xenofòbia i l'homofòbia s'emmarca en l'augment –del 37%– de les denúncies per delicte d'odi i discriminació (79 casos el 2015 i 109 el 2016).

Sobre aquest tipus de delictes, el consistori i les policies autonòmica i local han insistit en la necessitat de seguir denunciant. “Cal denunciar: si no coneixem els delictes, no podem actuar”, ha afirmat Joan Carles Molinero. Fa unes setmanes, Barcelona va anunciar que, precisament per combatre aquest tipus de delictes, formaria als agents de la policia local en la detecció de casos d'islamofòbia i odi.

El de delictes per odi i discriminació no és l'únic indicador que creix a la ciutat. També pugen els abusos i agressions sexuals; en 2016 hi va haver un augment del 30%, uns 500 casos més que l'any anterior.

Segons les dades presentades pel consistori, dels 170.000 fets delictius a la ciutat l'any 2016, els casos d'abusos van representar un 0,2%. Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana han afegit que l'increment dels abusos es produeixen sobretot en el transport. Les dues policies han destacat estar treballant per “minimitzar” les conductes lesives en bus, metro i tren.

Més furts, però en altres llocs

Els furts tornen a créixer a la ciutat de Barcelona per primera vegada en sis anys. Ho fan lleugerament (4,8% més) i “es desplacen”. Segons Joan Carles Molinero, la policia autonòmica catalana ha observat un “canvi de metodologia” en aquest tipus de delictes. “La pressió policial de Mossos i Guàrdia Urbana al metro ha provocat un efecte mobilitat dels lladres”, ha dit Molinero.

Segons el comissari, els “delinqüents habituals” han fugit del metro per centrar-se ara en els clients de botigues i centres comercials. Els 4.600 furts més que es van produir en 2016 respecte a 2015 se centren en la “franja d'estiu”. Segons el comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, el turisme influiria en aquest repunt: en la ciutat van dormir, només en 2016, 10 milions de visitants (a més dels que van venir a passar només unes hores).

Etiquetas
stats